БГ EN

ПСК Черно море отчая конкуренцията при старшата

Азра Янък (ПСК Черно море). Снимка: Евгени Цеков
Азра Янък (ПСК Черно море). Снимка: Евгени Цеков
04-08-2019 19:13 | Иван Цанов

 

ПСК Черно море (Варна) спечели комплексното отборно класиране на държавно лично-отборно първенство по плуване за юноши и девойки старша възраст (15-17-годишни).

 

На столиичния покрит 50-метров басейн "Диана" моряците натрупаха актив от 396,32 точки.


ПСК затвърди тоталната си хегемония на върха на българското спортно плуване, като изпревари вторите с близо 100 точки преднина.

Преди това триумфира в младшата и при мъжете  жените, вземайки  три от четирите възрасти.

Съкрушителната мощ на ПСК Черно море Вн изисква специален анализ, като такъв за тази година все още не е сторен от никого.   

 

Втори в комплексното класиране е тимът на Младост’91 (Пд) с 303,16 точки.

 

Трети е бургаският Бриз с 283,94 точки.

 

Иначе в последния четвърти полуден на първенството, провело се на покрития 50-метров басейн „Диана“, паднаха още два рекорда – един национален и един клубен.

 

Първо неудържимата Азра Янък (ПСК Черно море) строши върховоонто постижение на 50 м бътерфлай за девойки старша с 28,27 сек.

 

В последната дисциплина изобщо за състезанието – 4х200 м св. стил девойки старша тимът на ПСК Черно море бе безапелационен, като победи втория в класиране с почти 20 секунди аванс, като фиксира време от 9:04,15 мин. – клубен рекорд на РБ за възрастта.

 

Варненки плуваха в състав Маргарита Трацевская, Азра Янък, Божидара Орленко и Калина Николаева.  

 

Състезанието не предложи почти никакви изненади. Фаворитите спечелиха дисциплините си, а отборното класиране бе очаквано.   

 

Над всички в София сияеше брусистът Здравко Баблаков (Боляри 2009, Велико Търново).

Много силните му рекорди на 50 м (29,36) и 100 м бруст (1:02,66) ни демонстрират, че това момче заслужава специално внимание. Той е истински бисер, който може да краси короната на българското спортно плуване и то скоро, а не след 6-7 години. Бисерът обаче изисква шлифовка.    

Резултатите ТУК

Класиранията ТУК


Класиране по медали ТУК

Прогресия в резултатите на всички плувци ТУК

 

Юноши и девойки старша обаче са възрастовата група (15-17-годишни) след която именно започват да се броят пилците наесен.

 

Тази преходна възраст е вододелът след която или следва отказване от плуването (най-често) или търсене на някакъв брод напред.

 

В случая могат да се откроят четири основни модели. Нека да ги разгледаме един по един.

 

Първи модел – отказване. Най-често срещан. Плувците не срещат никаква финансова подкрепа от клуб, БФПС, държава и спонсори и окачват банските на пирона. Още десетилетия напред ще бъде водещ.  

 

Втори модел – оставане в България и намиране на спонсор. Рядко срещан, поти екзотика. За достигане на прилично европейско ниво за 1 плувец са нужни около 60-80 000 лв. на година. За световно ниво сумата трябва да се умножи поне по пет. Ясно е, че такива пари в обрулената ни държава се намират изключително трудно. Не е обаче невъзможно. Става единствено само с голям талант, лични познанства с богати хора и блестящ мениджмънт.    

 

Трети модел – подкрепа от БФПС и държавата. Преобладаващ в миналото. Целогодишни лагери, централизирана подготовка, стипендия от 1500 лв. месечно, осигуряване на влизане в университет, медицинско наблюдение и адекватно възстановяване, безплатна квартира. Забелязват се индикации, че този модел може да бъде възстановен в някои отношения, но засега е само хубав спомен.   

 

Четвърти модел – отиване в странство. Предпочитан модел от българските плувци, но само единици могат да го осъществят по обясними причини. Най-предпочитана страна е САЩ. Според легендарният бивш плувец от Пловдив Петър Кочанов това е единственият работещ модел. Големият Кочан е твърдо убеден, че само емиграция в САЩ и записване в тамошен университет може да донесе успехи на българските плувци. Бившият стаер твърди, че условия в България за развитие на спортно плуване на световно ниво на практика не съществуват.  

 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: ПСК Черно море Вн, ДЛОП юноши и девойки старша 2019, Здравко Баблаков, Азра Янък
Коментари



Delfina

Спринт
Други новини