БГ EN

Crocs и джапанките вредят, ако ходите с тях по цял ден

07-08-2019 10:04 | новите родители

 

Този вид обувки направиха истинска революция в началото на 2000-ата година, когато се явиха по магазините.

Те са леки, практични, стават за плаж и за работа в градината. Носят ги деца и възрастни. И търговците отчитат, че до ден днешен в повече от 90 страни по света са продадени над 300 милиона чифта.

Лекарите обаче не препоръчват те да се носят продължително време, заради плоското ходило.

„По-добре е да не носите Crocs всеки ден, защото те не осигуряват стабилност на петата. И тъй като тя не е фиксирана, цялата тежест на тялото се пренася върху пръстите, понеже човек се стреми да задържи обувките на крака си“, обяснява д-р Меган Лихи от Института по ортопедия и травматология в Илинойс, цитиран от в. „Сън“.

Допълнителен риск има за сухожилията, които също се натоварват, както и от деформация на палците. По принцип подобна опасност има при носене на всяка обувка без пета, допълва специалистът.
Той съветва Crocs да носят хора, на които краката отичат. И при всички положения обувките да се използват не повече от 8-10 часа дневно.

Лоши новини и за джапанките, които са основен избор за летните месеци - носенето им дълго време води до сериозни проблеми, съобщава в. "Дейли мирър".

Макар че са изключително удобни, те не поддържат достатъчно добре сводовете на краката и носенето им предизвиква напрежение за глезените, ахилесовото сухожилие и болки в гърба. Всичко това напряга пръстите и променя походката.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Crocs, джапанки, море, плаж, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини