БГ EN

Психологическият ефект от миенето на ръцете (видео)

16-08-2019 16:28 | Новите родители

 

Когато измиваме ръцете си, измиваме и ума: това просто действие възстановява оптимизма, кара ни да чувстваме по-малко вина и по-малко съмнения.

Измиването на ръцете безспорно е полезно за здравето, но не само – то има и множество различни психологически ефекти, пише Обекти.бг., цитирайки Psy Blog.

Миенето на ръцете е подсъзнателно метафорично съобщение към мозъка: ние не просто се почистваме от физическата, но и от менталната мръсотия.


Ето 6 чисто психологически ефекта от него:

1. Връща оптимизма – изследване през 2012 г. показа, че след като участниците са измили ръцете си, те са почувствали прилив на оптимизъм, но това не се е случило с проучваната група, която не е извършила това действие.

2. Отървава от чувство за вина – в ума мръсотията се асоциира с вината. И така, когато се измием, “отмиваме” и чувството за вина.

3. Прави ни по-морални – когато се измием, ставаме по-нетърпими към лошите постъпки на другите.

4. Премахва съмненията – повлиява добре на синдрома на когнитивен дисонанс.

5. Измива лошия късмет – може да премахне ефектите от поредици от събития, възприети като лош късмет.

6. Засилва чувството за вина при хора, които не си мият ръцете, а виждат как някой друг го прави и в този смисъл също носи ползи за хигиената.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: хигиена, миене на ръце, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини