БГ EN

Йордан Янчев – Пиринското орле

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, Ивелин Солаков
Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, Ивелин Солаков
21-08-2019 15:00 | Василен Димитров

 

Големите актьори обичат да казват, че ако не анализират играта на колегите си, а съпреживяват и се потапят изцяло в пресъздадения образ, значи наблюдават безспорни таланти.

Без да е пресилено, подобен паралел може да бъде направен с Йордан Янчев – най-опитният ни състезател на световното първенство по плуване за юноши в Будапеща.

В унгарската столица записа финал и стана седми на 400 м св. стил, пресирайки  националния си рекорд за мъже. Месец по-рано бе шести на 200 м св. стил в Казан. Тогава също направи поправка.

На 30 август Янчев ще навърши 18 години, но до тази си възраст сътвори серия от впечатляващи плувания и рекорди. Ако има дума, различна от „талант“, с която може да бъде описан вкратце Янчев, то това е „лекота“.

На пръв поглед всичко при състезателя на Божидар Граматиков и ПК Сандански се получава твърде лесно. Непринудено естествено. Ако за другите водата е бавна и тежка, Данко просто лети над нея, сякаш костите са му леки и кухи като на птица.Водата е неговата стихия.

Срещу името на участника на Младежките олимпийски игри в Аржентина през 2018-а, многократен балкански, държавен шампион, както и на „Мултинейшън“, стоят близо 20 национални рекорда (включително и в щафетите) на двата басейна, при мъжете и юношите старша възраст.

 

За годините си Йордан Янчев записа едни от най-впечатляващи резултати, класирания и постижения от талантите от „Новата вълна в българското плуване“.

 
За подема в родния син спорт Данко споделя: „Българското плуване наистина много се разви. Започнаха да се подобряват много национални рекорди на почти всяко състезание. В крайна сметка, който има цел няма как да не я постигне с труд и постоянство, споделя Янчев.

 

Не го е яд, че въпреки покрития норматив за световното първенство за мъже в Южна Корея.


„Не съжалявам, че не плувах. Дори с моя треньор г-н Граматиков щяхме да откажем, защото се концентрирахме върху шампионатите при юношите в Русия и Унгария. После ще си взема почивка“, допълва Данко.

В Будапеща стана седми на 400 м св. стил, плувайки близо до националния си рекорд. На 200 м св. стил завърши 26-и, но беше много изморен от третия си пореден дълъг сезон.

 

„Доволен съм от плуванията си на 400 м св. стил. Обещах, че ще се съвзема от европейското първенство в Казан. Две плувания по 3:50 минути са си супер. Целта ми обаче беше да плувам 3:49 мин. Така че, хем съм доволен, хем не съм. Дадох всичко от себе си. Надявам се да покрия норматива за олмпийските игри в Токио догодина“, коментира Янчев пред BGswim.com.

За възпитаника на Божидар Граматиков и състезател на ПК Сандански това е второ световно първенство, след това в Индианаполис през 2017-а, когато бе на 15 години.

 

„Обичам да ходя на тренировки. Харесвам плуването, но най-много на състезанията. Следя всичко случващо се в плуването в интернет и където мога. Слушам треньора си, който когато правя нещо не както трябва, ме спира и поправя. Не пропускам вечер преди лягане да гледам десетки клипове за техника, подводна част и всички елементи от плуването. Гледам и великите плувания на големите шампиони“, завършва Янчев, който все още не е решил къде ще учи висшето си образование.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: йордан янчев, божидар граматиков, световно първенство, будапеща
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини