БГ EN

Защо издържаме на жегата в сауната

19-09-2019 13:13 | peika.bg

 

СПА процедурите са любими на мнозина. Замисляли ли сте се обаче защо тялото ни издържа на градусите в сауната, докато например, ако се потопи във вода със същите градуси би било фатално?

Това е така, тъй като 90-те градуса в помещението не са равни на 90-те градуса, които бихме почувствали във водата.

 

Усещането на човек за горещо е свързано директно не толкова с температурата, колкото с топлинния или енергийния поток, който „се влива“ в кожата.

Разбира се, той зависи от температурата на околната среда, но решаващата роля е на топлопроводимостта.

И тъй като водата с 24 пъти по-голяма проводимост на топлина в сравнение с въздуха, хората издържат добре 90 градуса в сауната, докато потапянето в 90-градусова вода би било ужасно болезнено и на практика смъртоносно.

 

Всички знаем, че когато сме в сауната, от време на време поливаме горещата печка с вода.

 

Тя се изпарява, повишава влажността на въздуха, както и топлопроводимостта на вече влажния въздух.

В този момент усещаме, че ни става много по-горещо, въпреки че температурата всъщност спада, макар и леко, заради студената вода.Това е и причината при 30 градуса и висока влажност на въздуха на екватора например жегата се усеща много по-силно, отколкото на същата температура при по-сух климат.


Що се отнася до сауната, със сигурност може да кажем, че на долните пейки е по-хладно отколкото на горните, заради това, че топлият въздух се издига, тъй като е по-лек.


Има и още една чисто физична причина за това, че водната баня на печката се усеща като по-гореща – тялото се охлажда чрез изпотяване, а влажният въздух възпрепятства изпаряването на потта.

Въпреки че сауната е полезна, тя не се препоръчва на хора със сърдечни заболявания.

В парната баня, от друга страна, градусите са доста по-ниски от тези в сауната – обикновено между 45-55, при влажност на въздуха близо 100%.

Това е и причината тя да се понася добре от тялото.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сауна, спа, здраве, любопитно, полезно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини