БГ EN

Как да възпитаме по-уверено дете

21-09-2019 16:18 | Новите родители

 

Увереността в себе си е отлично качество, помага във всеки етап от живота, но не се появява от самосебе си. Трябва да се отгледа и възпитава. И главното в този процес е „да се вгради“ естествено и да се впише в характера на детето.


С какво да започнем, обяснява психологът Евгини Тарасов.

1. Не лепете на детето етикети


Не правете квалификации, не наричайте детето дивак, а още по-малко – страхливец. Повтаряйки многократно тези определения, може да изградите в него негативна представа за това какво е то в действителност, за неговите възможности и способности.

А това може да сложи начало на лоша самооценка и да насади комплекс за малоценност, с която в зряла възраст по-трудно ще се бори.

2. Одобрявайте самоинициативата, която проявява детето

За разходката то настоява да си сложи синята шапка, не червената. Отлично.

Сам е избрал книга, която да му прочетете – много добре.

Всяка проява на самоинициатива трябва да бъде поощрявана.

3 . Поставяйте пред детето изпълними задачи

Да изисквате от 2-годишното дете да се храни, без да разлива, разсипва и троши, е неразумно. Може обаче да му посочите как правилно да използва салфетката и приборите.

4. Избягвайте остри критики по адрес на детето

А най-вече не се присмивайте на на неговите грешки и пропуски, особено в присъствие на други деца и възрастни. Тактично и ласкаво обсъждайте с детето възникналите проблеми и вземайте правилни решения.

5. Не се намесвайте често и във всичко

Нека детето направи своите грешки (разбира се не такива, които биха застрашили здравето му). Нека то натрупа собствен опит, който по-късно в живота ще му е особено нужен.

Учете го самостоятелно да взема решения ( и да ги осъществява, дори и под ваш контрол, без той да е твърде натрапчив)

6. Позволявайте му понякога да спори с вас

Разбира се, не става дума за „остри“ спорове по важни въпроси (дали да се ваксинира, дали да сложи топла шапка, когато навън е под нулата).

Малкият обаче може да възрази, когато мама пренарежда играчките му или пък настоява да дружи с някой, който той не харесва.

7. Не се скъпете на похвали, отбелязвайте правилните му постъпки

Не си спестявайте думите, с които поощрявате детето. Хвалете го дори и за най-малките успехи и за проявена активност.

Стеснителността се развива именно заради неувереността на детето в собствените му сили и способности. А, за да се освободи от тази неувереност, е добре възрастните да го насърчават.

Все пак не го хвалете прекомерно, с повод и без повод. Повечето хлапета и с кожата си усещат много точно проявената неискреност. Това може да наруши доверието помежду ви.

8. Борете се със собствената си неувереност

Обикновено родителите стават модел на поведение за детето. Затова, не бива да са прекалено мълчаливи, ангажирани и вглъбени в себе си.
Постарайте се да се запознаете и да дружите с други майки, които имат деца на същата възраст. Не забравяйте да ги каните у нас, за да могат хлапета да си играят.

9. Развивайте в детето чувство за собствена значимост

Детето трябва да знае и да бъде уверено, че е нужно и значимо за вас. Затова го питайте за мнението му, съветвайте се с него. Вслушвайте се внимателно в неговите разсъждения.

10. Правилно подбирайте думите, с които правите забележки

Ако ще критикувате своето дете, правете тактично и внимателно. Трябва да изградите у детето правилно и спокойно отношение към грешките. Никой не е застрахован и не бива да забравяме, че от тях всеки има полза и се учи.

Внимателно се отнасяйте към него, към нуждите му, желанията и чувствата, като го подкрепяте и развивате неговото самоуважение.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: деца, възпитание, психология, родители
КоментариDelfina

Спринт
Други новини