БГ EN

Детската градина развива по-бързо умения от дома

27-09-2019 09:17 | Новите родители

 

Деца, които посещават детска градина или прекарват времето си с баба и дядо, напредват по-бързо от тези, които се гледат в дома от майка-домакиня, доказа проучване на екип от Оксфордския университет.

Хлапетата, които посещават детско заведение, проговорят по-бързо, по-лесно се интегрират в обществото и по-бързо добиват социални умения да общуват и да се самообслужват.

Те се обличат и се хранят самостоятелно от по-ранна възраст.


В проучването били включени 800 майки. Те отговорили на въпроси за своя социално-икономически статус и за нивото на развитие на децата си на 2 и 3-годишна възраст. Така учените стигнали до извода, че четенето и гостуванията развиват речта, а творческите занимания – фините сръчности.


Децата, които посещавали ясла или градина, се справяли с 10% по-добре със самообслужването в сравнение с тези, които не посещавали детско заведение.

Тези, които прекарвали много време с дядо и баба, демонстрирали с 5 % по-добри речеви умения, а социалните им навици били с 10 на сто по-високи.


Докато хлапетата, гледани в къщи от майка-домакиня, изоставали както с усвояване на навиците, така и с комуникативните си способности спрямо гледаните от майки, които работят.


Още два фактора оказвали положително влияние – ако родителите са по-млади и, ако майката е с висше образование.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: деца, възпитание, психология, родители
КоментариDelfina

Спринт
Други новини