БГ EN

Очите първи реагират на мръсната вода в басейна

27-09-2019 11:02 | puls.bg

 

Мнозина ползващи услугите на закрити басейни са се прибирали със силно зачервени и парещи очи.

Повечето хора го отдават на плуването без очила или на завишената си чувствителност към хлора, използван за дезинфектант.

Истината обаче е доста по-неприятна.
 
Паренето и зачервяването на очите сигнализира, че са имали контакт с вода, съдържаща завишено количество урина, пот и дори – изпражнения.

Очите са първите, които реагират на лошите санитарни условия. Хлорът е само вторичен вредител – основният проблем идва от хлорамините: съединения, образуващи се между хлорните молекули и богатия на азот амоняк от урината или други телесни секрети.
 
Урината и потта съдържат урея – молекула с две амониеви групи. При контакт с хлора, уреята заменя водородните си атоми с хлор и в резултат се образуват хлорамините.
 
Как да се прецени най-добре дали водата в даден басейн е подходяща за плуване?

 

Може да се разчита на носа и обонянието, споделят специалисти. Миризмата на хлор, с която се асоциират басейните всъщност не идва от хлора, а от хлорамините.
 
Ако миризмата е твърде силна, не бива да се влиза във водата:

наличието на толкова много хлорамини е не само вредно за здравето, но означава и че във водата вече не е останал достатъчно хлор, който да действа като дезинфектант.
 
Това се дължи на обстоятелството, че хлорът работи като дезинфектант само, когато е разтворен във вода под формата на хипохлорна киселина. В тази си форма хлорът бързо разгражда мембраните на вируси и бактерии.

Превърне ли се обаче в хлорамин, дезинфекциозната сила на хлора спада драстично. Това означава, че колкото по-силна е миризмата на хлор, толкова по-мръсна е водата в басейна.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: хлор, басейн, хигиена, плуване, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини