БГ EN

Какво може да прочетете новия брой на Икономист

03-10-2019 11:50 | икономист

 

Думата „смарт“ в най-голяма степен определя живота на съвременния гражданин. Но за разлика от личния живот в обществената среда всеки се сблъсква с „глупавата“ реалност. Редене на опашки за административни услуги, претъпкан градски транспорт, отровен през зимата въздух, неосветени и прашни улици и тротоари.

 

През последните десетилетия чрез развитието на свързаните устройства (интернет на нещата) все повече градски управи по света използват различни сензори, за да събират данни и да управляват ефективно своите активи и ресурси. Енциклопедични примери за умни градове са Сингапур, Амстердам, Барселона, Стокхолм, Копенхаген.

 

Благодарение на телекомите през последните години и в някои български градове започнаха да се прилагат технологии, които се приближават с една стъпка до определението „умен град“.

 

Няколко кметства усвояват и европейски средства по подобни проекти. Но без концептуална промяна в начина на управление на общините трудно ще бъде постигнат преходът към умни градове.

 

Приемат се стратегически документи, но липсва най-същественото – не да се работи на парче и чрез пилотни дейности и процеси, а планираното да залегне в бюджета и в конкретните планове на ресорните администрации.

 

Какви проекти се изпълняват в българските градове и как процесът може да се ускори, четете в новия брой на сп. „Икономист“, което е на пазара от 4 октомври.

 

В бр. 39 може да намерите още:

 

ИГРАТА СЪС СЪКРАТЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ИГРА С ОГЪНЯ

 
Интервю със специалиста по наказателно право доц.д-р Ива Пушкарова от Софийския университет

 

ЕВРОФИНАНСИРАНЕ, ЗАБРАНЕНО ЗА КОРУПЦИЯ 

 


Брюксел даде зелена светлина гражданска инициатива на 7 българи, обвързваща правосъдието и еврофинансирането, да се превърне в законов механизъм


ВСЕ ПО-СВИТ ПАЗАР НА ТРУДА

Заетите в България са намалели с 38 хил. души за година. Причините – демографски и емигрантски


БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС Е НАЙ-ПРИТЕСНЕН ОТ ПРОСРОЧИЯТА

След Русия страната е първенец в Източна Европа по събрани вземания от колекторските агенции


ИСТИНСКИЯТ ГОЛЯМ СКОК НА КИТАЙ

За 7 десетилетия страната излезе на второ място в света по БВП, който през 2018 г. бе по-голям от тези на Япония, Германия и Великобритания, взети заедно


ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Новата шефка на МВФ ще трябва да се справя с аржентинската криза, спадащия глобален растеж и опасенията от рецесия в Германия и Италия


КАК ПРОЦЕСЪТ ПО ИМПИЙЧМЪНТ ВЛИЯЕ НА БОРСАТА


Защо инвеститорите не се паникьосаха, след като Доналд Тръмп заплаши, че пазарите ще се сринат, ако бъде отстранен

 

И още в броя: анализи и коментари, личен капитал, наука и технологии, култура, спорт и пътешествие. Може да намерите новия брой на „Икономист“ в пунктовете на Inmedio и Lafka, в мрежата на „Фантастико“, „Билла“ и „Кауфланд“, във веригите бензиностанции.

Част от темите ще откриете и на сайта www.iconomist.bg, заедно с най-важните информации от деня.

Приятно четене! 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: икономист
КоментариDelfina

Спринт
Други новини