БГ EN

Плуването е спортът за пълничките хлапета

Снимка: Василен Димитров
Снимка: Василен Димитров
10-10-2019 09:27 | новите родители

 

Детето ви е кекаво, боледува често, килограмите му са в повече или пък гръбнакът му е изкривен. Картината не е само във вашия дом.


Как да я променим?

 

Единственият шанс е да изкушим детето с някакъв спорт.

 

И колкото по-рано успеем да го „извадим“ от хладилника и да го разделим с таблета или компютъра за сметка на игрите навън, толкова шансът за успех е по-реален.

Има две условия, които родителите е добре да имат предвид.

 

Пробвайте!


Нека детето си избере спорт, който му допада, за да продължи да ходи с желание. Не е проблем в началото да опита два-три, преди да вземе решение.

Второ – при наднормено тегло, плоско стъпало или гръбначно изкривяване, не всяко физическо натоварване носи полза.

 

Плуването и водната гимнастика са универсален лечител. Подходящи са за тези с наднормено тегло, при плоско стъпало и при гръбначни изкривявания.

Тенисът и баскетболът, според ортопедите, не са за деца със сколиоза, защото може да влошат изкривяването на гръбнака. Така че се консултирайте със специалист.

 

Всяко шесто дете у нас е с наднормено тегло.


За последните десет години броят на учениците с килограми над нормата се е удвоил. Още от първи клас.

 

От 1000 първолаци 28 са излишни килограми.


В десети клас положението е горе долу същото – 25 на хиляда, според последни проучвания.

И първите поражения от наднорменото тегло са върху кръвното.


Във всеки клас в българските училища има по един невръстен хипертоник. Ако проблемът с килограмите не се реши навреме, идват куп здравословни проблеми.

 

Едва 24 на сто от първокласниците обаче посещават някакъв спортен клуб или танци. Два процента от учениците не влизат в час по физкултура, 85% прекарват по два часа от почивните си дни пред телевизора.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, здраве
КоментариDelfina

Спринт
Други новини