БГ EN

Заплетен случай с допинг вади плувен ас от олимпиадата

Конър Дуайър. Снимка: Mike Lewis/Ola Vista Photography
Конър Дуайър. Снимка: Mike Lewis/Ola Vista Photography
12-10-2019 14:19 | Василен Димитров

 

Двукратният олимпийски шампион по плуване от САЩ Конър Дуайър е със спрени състезателни права за 20 месеца заради заплетен и прелюбопитен случай с допинг.

След три различни теста в извън състезателния контрол е дал положителна проба за анаболен агент.

Пробите са направени на 15 ноември, 27 ноември и 20 декември 2018 г.

Наказанието на Дуайър от година и осем месеца тече със задна дата от 21 декември и няма да приключи преди 20 август 2020-а.

Това означава, че пропуска олимпийските квалификации на САЩ, а с тях и игрите в Токио.

Разследването на Американската антидопингова агенция установи, че Конър е имплантирал тъй наречените тестостеронови пелети - форма на хормонозаместителна терапия.

Те са с размерите на оризово зърно и се поставят под кожата от лекар

Въпросните пелети съдържат кристализиран тестостерон и доставят стабилна, ниска доза от този хормон за период до 6 месеца.

30-годишният Дуайър, който е олимпийски шампион с щафетата на 4 по 200 м св. стил  на игрите в Лондон 2012 и Рио 2016, има и 7 медала от световни първенства, е категоричен, че не знаел процедурата да е против антидопингови правила.

Нито че пелетите съдържат тестостерон.Подложил се на процедурата не с намерения да подобри резултатите си в басейна, а от притеснения за „цялостното си психично здраве и благополучие“.

Трудно заспивал, изпитвал тревожност и депресия в продължения на месеци, страдал от дефицит на психическа и физическа енергия.

Дуайър се бил доверил на приятеля си и съветник по храненето Ед Риърдън - собственик на диетичен център.

Специалистът го посъветвал, че трябва да вземе мерки, тъй като е преуморен от подготовката и олимпийските игри в Рио.

Дуайър се е доверил на Риърдън, който се консултирал с д-р Дана Русо, че в терапията няма забранени вещества.

Риърдън помолил Русо да проучи въпроса дали пелетите са забранени, а Риърдън му отвърнал, че някой от Олимпийския и Паралимпийски комитет на САЩ й бил казал, че не са в забранения списък.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Конър Дуайър, допинг, пелети
КоментариDelfina

Спринт
Други новини