БГ EN

Вода за всяко заболяване

19-10-2019 12:00 | puls.bg

 

С настъпващия есенно-зимен сезон зачестяват и посещенията на СПА-хотели, а балнеопроцедурите стават все по-желан начин за прекарване на свободното време с цел отпускане. Но ефектите на минералната вода далеч не са свързано само и единствено с така желания „релакс“, а имат редица положителни ефекти и се препоръчват при редица заболявания, както в остър, така и в хроничен стадий.

Минералната вода може да бъде прилагана както за локално въздействие – вани, басейни, така и с общо въздействие – с питеен прием.

 С най-добри показатели (химичен и газов състав, температура) е минералната вода, която се взема директно от извора, тъй като при транспортиране и престояване се губят част от свойствата и съответно ефектът ѝ се понижава.

Съдържанието на определени макро- и микройони е задължителен. Така например хидрокарбонатите трябва да бъдат в количество не по-ниски от 1200 мг/л, сулфати – над 950 мг/л, хлориди – поне 1200 мг/л, натри – над 450 мг/л и магнезий – над 150 мг/л.

Слабоминерализираните води могат да се приемат в количества от 200-300 мл на един прием, до 4-5 пъти дневно. За разлика от това средно и силноминерализираните, съдържащи по-големи количества микроелементи или биологични вещества (желязо, флуор) се пият до 3 пъти дневно в количество не повече от 100-150мл.

Препоръчително е водата да се затопля леко преди прием, след което се пие бавно на глътки.

Показания за профилактика с минерална вода:

Те се определят пряко от минералния и газовия състав на минералната вода. За болести на обмяната – подагра, диабет и затлъстяване се препоръчва вода от изворите на Михалково и Наречен. При заболявания на пикочните пътища и бъбреците показани са води от Горна баня, Хисар – Момина баня.


За общо укрепване и закаляване на организма се използват предимно слабоминерализирана, морска или хлориднонатриева вода. Тези води се срещат основно по балнекурортите по Черноморието. За профилактична цел не се препоръчва силно минерализирана вода, както и тези с високо съдържание на газове (наситена радонова, сероводорна или въглекисела).

 За балнеопрофилактика се предпочитат изворите в Панчарево, Вършец, Сапарева баня, Сливенски бани, Добринище, Девин и други. За профилактика на болести на опорно-двигателния апарат и нервната система се препоръчват сулфидни води с температурен диапазон 37-38 градуса; радонови вани, както и морски къпания.

За профилактика на лъчеви облъчвания – включвайки в тази група пациенти след лъчетерапия, както и работещи ежедневно в среда с повишено лъчеизлъчване подходящи са флуорните води и то за питейно приложение – такава е водата от Хисар, Сливенски минерални бани.

За балнеопрофилактика дегенеративни процеси са показани йодобромна, радонова, въглекисела, алкална и силициева минерална вода.

Флуорните води имат специфично въздействие, приложени перорално за профилактика на остеопороза – след менопауза или с цел по-бързо зарастване на счупвания. Този вид минерални води имат отношение и към превенцията на кариес.

В нашата страна има над 120 извора с флуорни минерални води, което позволява масова профилактика, особено на кариес в детска възраст. Такива са водите в Сандански, Странджа, както и Хисар. За профилактични цели се използват питейните лекофлуорни – 1,5-5,0 мг/л, както и умеренофлуорните води – 5,0-8,0 мг/л.

За профилактика на затлъстяване, особено подходяща за външно приложение (като басейни или вани), са морската вода на Мирово (Варненско), а за питейна употреба – сулфатните води на Овча купел.

Питейното приложение на минерални води с високо съдържание на желязо са показани за заболявания като анемия, възстановителен стадий на тежко протичащи или хронични заболявания, както и при бременност или пролетна умора. Такива са минералните извори в областта на Брезник.

Противопоказания за питейно приложение на минерална вода са инфекции в остър стадий, туберкулоза, злокачествени заболявания, кръвоизливи, бъбречна недостатъчност, протичаща с отоци, нарушена бъбречна функция, както и при запушване на пикочните пътища, анурия (неотделяне на урина) или уремия.

При сърдечносъдово заболяване в последен стадий, както и диабет с ацидоза, напреднала цироза на черния дроб балнеолечението е също противопоказано.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вода, спа, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини