БГ EN

Плувци от четири възрасти за 21-и път на Замората

Снимка: Ивелин Солаков
Снимка: Ивелин Солаков
22-10-2019 08:03 | Василен Димитров

 

Деца и подрастващи плувци от четири възрасти ще вземат участие в 21-ото издание на международния турнир „Замората“, който ще се състои на столичния басейн „Спартак“ на 2-3 ноември.

Надпреварата в памет на неподражаемия треньор на организатора ПК Левски – Стефан Попов, е най-дълго провежданият у нас след падането на Берлинската стена.

Най-малките състезатели в турнира ще са родени през 2009 г. и по-малки, а най-големите са набор 2003 и за тях ще е последно участие на „Замората“.

Заявки ще се приемат до 25 октомври.

Право на участие имат само лицензирани клубове с картотекирани състезатели към БФПС, с чието съдействие се осъществява турнирът, в който традиционно плуват състезатели от Република Северна Македония и Сърбия.

Техническата конференция  ще бъде на 1 ноември (петък) от 18:00 часа на басейн „Спартак“.


Това е Стефан Попов-Замората


Стефан Попов-Замората e роден на 14 март 1930 г. В Ifbrs. Първият му треньор е легендарният Христофор (Фори) Панайотов. Активната му състезателна кариера обхваща периода 1946-1958 г.

Той е един от първите майстори на спорта по плуване в България след учредяване на ЕРСК, като е удостоен с това звание през 1953 г. Най-близкия до сърцето му стил е кроулът, а коронната му дисциплина е 1500 м св. стил. През 1951 г. на басейн “Диана бад” в София става трикратен шампион на републиката на 200, 400 и 1500 м св. стил. Печели и плувни маратони на Черно море.

През състезателния си период е последователно с емблемите на ФД Раковски – ФК и ОФД Спартак. За 12 години  печелил общо шест пъти титлите на 200, 400 и 1500 м, беше и рекордьор на 400 м.

 След като завършва висшето си образование (ВИФ “Г. Димитров”) от 1960 г. понася треньорския си кръст. Отначало е във ФД Червено знаме, после се връща в ОФД Спартак (1965 г.), за да го видим впоследствие до края на забележителната му треньорска кариера в Левски-Спартак.

Подготвя огромен брой плувци, шампиони и рекордьори. Да припомним по-изявените:

Майсторът на спорта Людмил Стоев (Есперансата) – многократен републикански и балкански шампион и рекордьор на 100 и 200 м св. стил, участник в две световни първенства, класирал се осми с щафетата 4х100 м св. стил на шампионата в Кали (Колумбия) през 1975 г.

Масторът на спорта Бранимир Попов – неговият по-малък син (ключовият човек да се състои турнирът „Замората“) е пет пъти републикански шампион и рекордьор в дисциплините на гръбния кроул и три пъти балкански шампион, спечелил сребърен медал в турнира за Купата на Европа в Амстердам през 1979 г., участник и в олимпийските игри в Москва.

Димитър Петров-Мутата – многократен държавен и балкански шампион на 1500 м св. стил. Един от великаните на българското маратонско плуване. Мутата първи триумфира със Световната купа в открити води, когато не беше под шапката на ФИНА – през 1996 г.

Драгомир Марков – шампион на гръб и бътерфлай, участник на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Изявен ветеран на международния фронт.

И още: Ас. Мирков, Ем. Дечев, А. Георгиев, Ив. Цанов и др. – една дълга редица от майстори и кандидат-майстори на спорта, изпипани от ръцете му.

В продължение на 30 години – от 1962 г. не е имало състав на националния отбор без негови възпитаници. Напусна ни 4 април 2004 г. в София.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: замората, левски, стефан попов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини