БГ EN

Как букмейкърите спонсорират млади плувни таланти

Светлозар Николов е един от шестимата представители на плувните спортове, които са стипендианти на Еврофутбол за 2019. Снимки: Евгени Цеков
Светлозар Николов е един от шестимата представители на плувните спортове, които са стипендианти на Еврофутбол за 2019. Снимки: Евгени Цеков
12-11-2019 13:10 | BGswim.com

 

Когато се спомене за плуване в България, първо изкача името на Петър Стойчев. Световен и европейки шампион в маратонските изпитания, той е истински феномен и легенда.

След него веднага по популярност е Антъни Иванов, чийто впечатляващи постижения и представяния надигнаха нова вълна от плувни таланти.

Сред тях е и многократният държавен и балкански шампион Петър Божилов, който също живее, учи и тренира в САЩ. И неговият избор е с оглед липсата на достатъчно тренировъчна база в България.Петър Божилов

На небосклона обаче излизат все повече надежди, които са още в ученическа възраст, но печелят множество медали и заслужават внимание.

А в днешно време има кой да им обърне внимание и да ги подпомогне финансово.

Еврофутбол от няколко години има програма Спортни таланти, чиято основна цел е да подкрепи обещаващи млади състезатели да развият уменията си и да реализират потенциала си в избраната от тях спортна дисциплина.

Букмейкърската компания предоставя до 5000 лева за календарната година на младите спортисти, които са успели да получат право да участват в кампанията.

В някои сайтове като betenemy.com също бе споменато, че брандовете за залози онлайн - Ефбет и Еврофутбол са най-големите спонсори на българския спорт.

А за 2019 г.  попаднаха цели шестима млади плувци.

Това са Тиана Темелкова, Биляна Александрова, Василики Кадоглу, Светлозар Николов, Георги Цурев и Димитър Исаев.Василики Кадоглу

Всеки един от тях получи различно финансиране, за да си осигури нужните пособия и да проведе нужните лагери, с които да постигне целите си.

Българският спортен тотализатор също отделя сериозни средства за подпомагане на спорта у нас. Всяка година биват раздавани над 20 милиона лева, които влизат в българския спорт и се изразходват за нуждите на физическото възпитание и спорта у нас, за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване и създаване на нови спортни обекти и спортни съоръжения в държавните и общинските училища.
Георги Цурев

Отделно българският спортен тотализатор раздава паричните награди по време на церемониите за най-добри спортисти у нас. Сред спортовете, които се издържат благодарение на спортния тотализатор, е и плуването.

Често се случва да бъдат раздавани индивидуални награди за добре представили се спортисти на големи първенства, които също идват от тотализатора.

Понякога в плувните спортове се появяват и добри бизнесмени, които отделят част от приходите си, за да финансират плувците. Това обаче са редки спорадични случаи и до тях се стига след добро представяне на дадения плувец.


 

Димитър Исаев

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: еврофутбол, спортни стипендии, петър стойчев, антъни иванов, георги цурев, василики кадоглу, петър божилов, димитър исаев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини