БГ EN

Извадиха от морското дъно напитки за руския цар

 Параходът Kyros, пренасял луксозни стоки към Русия. Снимка: Ocean X
Параходът Kyros, пренасял луксозни стоки към Русия. Снимка: Ocean X
14-11-2019 13:32 | nauka.offnews.bg.

Стотици бутилки винено бренди и ликьор Бенедиктин са извадени от останките на кораб, потопен от германска подводница в Балтийско море през 1917 г.

Учените предполагат, че бутилките са част от една от последните партиди луксозни стоки, предназначени за руската аристокрация, а може би дори за цар Николай II, който е екзекутиран заедно със семейството си от комунистическото управление през 1918 г., пише nauka.offnews.bg.

"Това е последната доставка за Русия и за царя", обяснява Питър Линдберг (Peter Lindberg), основател на шведската водолазна компания Ocean X, който ръководи мисията.

Бутилките винено бренди и Бенедиктинския билков ликьор са извадени на повърnността от останките на шведски параход, наречен Kyros, потънал в Балтийско море между Швеция и Финландия.

Тъмните и студени води са чудесни условия за съхранение и Линдберг се надява, че тестовете ще покажат, че голяма част от 900-те бутилки, които те изваждат, са все още годни за употреба.
В такъв случай бутилките, измежду които 50 каси бренди и 15 каси Бенедиктински ликьор, биха достигнали много високи цени на търг.

Тапите на някои бутилки са избутани навътре от високото водно налягане, а други са пълни с утайки. Но много са все още цели и някои от бутилките бренди стоят все още запечатани с тънък метален слой.

Въпреки, че през Първата Световна война Швеция е неутрална, Германия е във война с Русия през 1917 г. и германската флота изпълнява заповеди да потопи чужди кораби, пренасящи провизии към руски пристанища.

Документите на товара на Kyros показват, че параходът пренася около 2 тона алкохол, но също така и стомана и машинни части, които биха помогнали на Русия във военните действия.

Параходът е спрян в морето и е проверен от германска подводница на 19 май 1917 г. и командирът на подводницата решава да потопи кораба с експлозив. Екипажът на Kyros е прехвърлен на борда на друг кораб и след това върнати в Швеция.

Ocean X първо откриват останките от парахода през 1999 г., на около 77 метра дълбочина, но точното местоположение е изгубено преди да бъде повторно открито наскоро.

Водолази от Ocean X започват да правят спускания преди няколко години, но спират, защото останките са покрити с изоставени рибарски мрежи. Тогава те решават да извадят бутилките, използвайки спасителна екипировка с две дистанционно управляеми устройства, въпреки че работата е особено трудна, заради слабата видимост.

Останките и товарът са под международните морски правила за спасяване, така че който успее да извади нещо може да го запази.

През 1997 г., Линдберг и Ocean X откриват останките на друг кораб в Балтийско море, пренасящ почти 3 000 бутилки шампанско към Русия. Те успяват да извадят около 2 000 бутилки, някои от които са продадени на търг на цени между 5 000 и 10 000 щатски долара.

Според някои оценки, новата находка може би струва милиони долари. Докато марката Бенедиктин е притежание на Бакарди, марката на брендито "De Haartman & Co." вече не се произвежда.

"Все още не знам дали колекционерите биха купили старо бренди от известна марка и дали струва повече или по-малко, защото е неизвестна", обяснява Линдберг.

Между намирането на шампанското и брендито, Ocean X успяват да открият всички алкохолни партиди, за които се знае, че лежат на дъното на Балтийско море.

Екипът сега обръща вниманието съм към други проекти в региона, включително издирването на някои от яйцата на Фаберже, притежавани от Николай II.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: кораби, съкровище, море, любопитно
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини