БГ EN

Плувчета с увреждания показаха силата на духа

25-11-2019 08:12 | Нова телевизия


85 деца увреждания от България и съседните й държави се включиха в турнир по плуване в столицата. Целта на така нареченото адаптирано плуване е да помогне на децата да развият мускулатурата и интелекта си.

Шест медала за шест години напомнят на малкия Юли, че отдавна е шампион. А истинските шампиони винаги искат още.

Въпреки че трудно се движи извън басейна, вътре той е самостоятелен.

„Не знам какво ме накара да плувам. Когато за първи път дойдох тук ме беше страх от големия басейн. Но аз вече съм голям и вече ми харесва да плувам”, споделя малкият плувец.

Никой от шампионите не пропуска подготовката. А на Юли помагат кинезитерапевти.

„Той спортува при нас от три години и половина Вече е доста самоуверен и плува с удоволствие и участва на всяко едно състезание, на което му се отдаде възможност”, разказва Ива Маркова, кинезитерапевт от фондация „Воден път”.

Плуването помага на него и на другите деца да се развият емоционално и да се движат по-добре. „Те тук са в една социална среда - не се чувстват различни от останалите, създават страхотни приятелства и са много емоционално приповдигнати”, допълва кинезитерапевтът.

Вижте видео ТУК

Специален гост на турнира беше носителката на бронз от олимпиадата в Рио Ренета Камберова. „Тези деца са сред нас, те са навсякъде около нас и както всеки един друг човек, те заслужават емоцията от спорта”, каза тя.

Не всички могат да плуват за медал. Но всички, знаят от опит кинезитерапевтите, могат да дадат на тялото си още.

А упоритостта и силата на духа на Юли му донесоха поредния златен медал.

 

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, адаптирано плуване, деца с увреждания
КоментариDelfina

Спринт
Други новини