БГ EN

Кристиян Минковски: Националите се подготвят с лекар и индивидуални схеми за хранене

Снимки: Тони Тончев, Ивелин Солаков
Снимки: Тони Тончев, Ивелин Солаков
28-11-2019 11:34 | sportal.bg, Рая Иванова

 

Генералният мениджър на националните отбори по плуване Кристиян Минковски се надява родните състезатели да извоюват още три олимпийски квоти за Токио 2020.

До момента сигурно участие в Япония са си осигурили Антъни Иванов (200 м бътерфлай) и Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай).

Други шестима плувци пък имат “Б” нормативи за игрите и на тях се възлагат надежди да се справят и с по-силните стандарти.


„Работим целенасочено за още три олимпийски “А” норматива. Надявам се на тази олимпиада да имаме петима плувци, съвсем реално е. Имаме и плувци в по-малките възрасти, които се развиват много успешно. Надявам се, че за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще са в състояние да имат “А” нормативи”, каза Минковски пред Sportal.bg.Йосиф Миладинов

Говори и за предстоящото участие на националния тим на европейското първенство за мъже и жени на 25-метров басейн в Глазгоу, където ще имаме шестима мъже (Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Светлозар Николов, Йордан Янчев, Калоян Левтеров и Любомир Епитропов) и две жени (Диана Петкова и Габриела Георгиева).

 

“Целите, както винаги, са подобряване на личните постижения, едно силно и мотивирано участие. Ако се случи, както на последните състезания, можем да очакваме и добри класирания.


Относно подготовката им през този макроцикъл, мисля, че всичко премина по най-добрия начин. Би могло да им попречи единствено някакво нервно напрежение, но се надявам, че няма да го има, защото са рутинирани състезатели и имат опит. Както знаем, апетитът идва с яденето, така че може би и техните очаквания стават по-високи, отколкото са били досега. Работим и в тази посока - да бъдат спокойни и уверени в собствените си сили, разчитам, че всичко ще бъде по-най добрия начин”, добави Минковски.

 

Мениджърът на националните отбори не иска да натоварва психически състезателите: “Няма да си позволя да ги натоварвам допълнително. Искам те да реализират моментните си възможности на 100 процента - без да има грешки в нито един от детайлите. Ако това се случи, всички ще бъдем много доволни.”

 

Антъни Иванов (вляво)  Йордан Янчев

Минковски разкри, че с националния отбор вече работи и лекар, който им помага.


“Направили сме индивидуални схеми за хранене, за възстановяване, за тренировка. Мисля, че получават в пълен размер всичко, от което имат нужда.”

 

Треньорът е запознат изцяло с моментното състояние на тези, които са на лагер в София (Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Светлозар Николов, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева и Диана Петкова), но е леко притеснен, че не знае изцяло какво се случва с подготвящите се в САЩ Любомир Епитропов и Антъни Иванов, които ще се присъединят към отбора направо в Глазгоу.

 

“Имаме информация за Любомир Епитропов и Антъни Иванов, но тя не е такава, каквато ни се иска да имаме - на този етап малко трудно върви комуникацията с личните им треньори в САЩ. Получаваме най-обща информация, надявам се това нещо да се промени. Предвид наближаването на олимпийските игри бихме искали да имаме пълна информация за тяхното моментно водене на подготовка, каквато имаме за състезателите, които са в България.

Личният треньор на Антъни в България Николай Вакареев, аз и хората във федерацията нямаме яснота какво се случва - имаме яснота за постиженията, които той постига на състезанията между университетите, но нищо повече. А това не е достатъчно”, добави Минковски.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: кристиян минковски, нацонален отбор, глазгоу, европейско първенство, антъни иванов, йосиф миладинов, йордан янчев, калоян левтеров, любомир епитропов, диана петкова, габриела георгиева, светлозар николов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини