БГ EN

Какво ще се случи, ако изведнъж изчезне цялата сол от океаните?

15-12-2019 12:14 | ВВС ЗНАНИЕ


В литър океанска вода има около 35 г разтворена сол, така че обезсоляването на цял океан означава да извадим 45 милиона милиарда тона сол.

Внезапното намаляване на налягането върху морското дъно вероятно ще провокира земетресения и изригвания на вулкани по целия свят.

Сладката вода не е толкова плътна, затова ледената шапка на Арктика ще потъне с 10 см, а това ще залее Северна Европа, Русия и Канада с най-високата приливна вълна, образувана някога.

Няколко часа по-късно реално целият морски живот ще загине, тъй като клетките на съществата ще се подуят и пръснат заради осмозата (водните молекули се движат към райони с по-висока концентрация на сол).

Организмите ще потънат на дъното, но телата им няма да се разложат, тъй като всички морски бактерии също ще са измрели.

Морските водорасли произвеждат поне половината от кислорода на Земята, така че и на сушата ще има масово измиране.

Най-накрая океаните отново ще станат солени, тъй като минералите от почвите непрекъснато се разтварят в реките и се озовават в моретата, но това ще отнеме десетки хиляди години.

Четете още за водата в ВВС Знание

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: океан, вода, ввс знание
КоментариDelfina

Спринт
Други новини