БГ EN

Петобойците започват атаката на квотите от януари

Тодор Михалев (вляво) и Явор Пешлеевски. Снимки: БФМП
Тодор Михалев (вляво) и Явор Пешлеевски. Снимки: БФМП
28-12-2019 16:01 | Димитър Василев

 

Най-добрите български състезатели по модерен петобой – Тодор Михалев и Явор Пешлеевски ще започнат атаката на олимпийските квоти още в края на януари догодина, когато ще е първата квалификация в Унгария.

Третите в света с щафетата за 2018-а ще се опитат през целия сезон да трупат максимален брой точки за Световната купа.

Двамата са с най-големи шансове от нашите за участие на олимпийските игри в Токио.

На последната квалификация за годината в Казахстан Тодор Михалев завърши четвърти в индивидуалната надпревара и към момента е в точките за директна квота.Явор Пешлеевски не участва заради контузия, но вече е напълно възстановен и тренира на максимални обороти, разкри председателят на родната федерация по модерен петобой Андрей Кузманов, който анализира изтичащата година и акцентира върху важните моменти за следващата.  


                За 2019 г.

2019-а определено беше повече от успешна за българската федерация по модерен петобой. Извоювахме световна и европейска титла благодарение на Светла Згурова – при 17-годишните девойки, бяхме домакини на Световна купа и планетарно първенство в две възрасти едновременно (за първи път в историята).

Благодарение на отлично организираните международни събития у нас, България получи правото да бъде и домакин на две Световни купи за мъже и жени през олимпийската 2020-та година.


„С оглед на резултатите мога да определя 2019-а като чудесна година за нашия спорт. Благодарение на Светла Згурова имаме европейска и световна титла при девойките до 17 години, което е голям успех.Младите ни състезатели показват голямо израстване и определено имат възможност за още успехи в следващите големи турнири и първенства. Това, че сме домакини на две Световни купи е прецедент в историята на модерния петобой. Досега няма друга държава, която да е приемала най-добрите петобойци в света два поредни пъти. Горди сме с това признание, както и с думите на всички от Борда на директорите на Международната федерация, които бяха казани за нас на последното заседание в Унгария”, сподели президентът на БФМП Андрей Кузманов.

      Домакинствата на СК за 2019 г.
 

Домакинствата на Световната купа ще бъдат от 25 до 29 март и от 2 до 5 април.

По международния календар това са купи №2 и №3 от общо четири преди олимпиадата в Токио.


„Много важни са тези домакинства. Първо, защото нашите състезатели ще имат повече подкрепа от трибуните и ще се раздадат максимално. Второ, ще дойдат в София елитните състезатели от цял свят, които гонят участие на игрите, а тези две купи ще им дадат много точки и всяка позиция в крайното класиране ще е от изключително значение. Трето, това е огромен престиж за България. Телевизионният гигант „Евроспорт” ще предава репортажи, ще пристигнат много журналисти от няколко континента. Много сериозен интерес има още от сега“, разкри Кузманов.

Вече са създадени работни групи и всеки имам ресор за изпълнение по организацията.

Отново плуването ще бъде на басейн „Диана”, а фехтовката, ездата и комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) на територията на Национална спортна академия.  


Все още не е ясна точната бройка на българските състезатели за двете домакинства.

Със сигурност ще видим най-добрите при мъжете Тодор Михалев и Явор Пешлеевски.

Въпреки възрастта си от 18 г., световната и европейска шампионка Светла Згурова ще участва отново при жените.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: модерен петобой, годишнина, светла згурова, андрей кузманов, Тодор Михалев и Явор Пешлеевски
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини