БГ EN

Как да си набавим калций без млечни храни

11-01-2020 13:00 | Новите родители

 

Млечните продукти са добър източник на калций, но какво да правят веганите? Или пък тези, които не ядат млечни, не ги обичат или са алергични към тези продукти?

Много калций има в редица растителни продукти, а понякога те са по-надежден източник на ценния за костите и косата минерал, отколкото в млечните, пише Health.News

Соеви продукти

Освен на калций, соевите продукти са източник на ценна целулоза, витамини и минерали. И са сред малкото растителни продукти, които осигуряват пълноценен белтък.

Фасул, леща, грах

И трите бобови растения са надежден източник на калций. Ако те присъстват в менюто ни, помагат за намаляване на лошия холестерол, намаляват риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечно съдови.

Орехи

Съдържат не много калций, но бадемите, са най-богати на това хранително вещество. След тях се подреждат бразилските орехи.

Семена

Различните семена съдържат калций. Добавете в менюто си чия, тахан и лененео семе.

Зърна

Най-богат на калций е амарантът. Тази древна зърнена култура е свързана с традициите и бита на хранене на ацтеките. Близък родственик е на срещащите се в нашата страна видове щир, които растат като плевели. Амарантът не съдържа глутен, но е богат на калций и влакнини.

Морски водорасли

Ако менюто включва морски водорасли, ще увеличите значително приема на калций.

Листни зеленчуци и семейство кръстоцветни

Ако сте пропуснали урока по ботаника, това са броколи, зеле, карфиол. Всички полезни вещества, включително и калцият от тях, се усвояват много лесно от организма.

Плодове и ягоди

Смокини, портокали, касис, къпини и малини са добър източник на калций. Съдържат и много витамин С, други витамини и минерали, които са от полза за здравето.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: храна, витамини, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини