БГ EN

Как да научим детето на отговорност към дома и семейството

23-01-2020 15:00 | Новите родители

 

Заменете телевизора с книга

Телевизорът и видеоигрите консумират ток като за световно. Изключете ги и предложете на детето си книга. Така вместо да трупа стрес, торбички под очите и лайкове, то ще се фокусира върху аналогово забавление, което ще погъделичка фантазията му с помощта на думите.

Ако децата ви са по-малки, окуражете ги да посегнат към книжката като направите класация. За всяко прочетено заглавие те печелят стикер. Десет книги по-късно ще получат лакомство.За тийнейджърите принципът на стимулиране е сходен. Можете да сформирате семеен читателски клуб и да разлиствате любимите си истории паралелно. Така споделяте „несправедливостта“ от отнетия джойстик или мобилно устройство. Обсъждайте героите и любимите си моменти, или си задайте въпроса кои актьори бихте избрали, ако се наложи екранизация по книгата.

Наградата би могла да бъде следобед, изпълнен с дребни удоволствия като сладкарница или кино.


Сложете таймер за душа


Безотговорното ползване на вода и недостигът й в месеците с по-малко валежи, ремонти и т. н. е реален проблем за семейството. За децата около 10-годишна възраст банята все още е синоним на детска площадка, а един тийнейджър може и театър да изиграе, пеейки под душа.

Колкото по-дълго се къпят малчуганите и колкото по-гореща е водата, толкова повече разходи.

Сложете таймер с фиксирани пет минути за използване на банята – до няколко месеца вземането на душ ще прилича на бърза и яростна работа с пароструйка.

Дръжте вратите затворени


Закачането на звънче на входните врати у дома ще напомня по забавен начин на децата да затварят плътно след себе си. За тях ще се превърне в навик да чуват мелодичното подрънкване щом свършат тази наглед елементарна задача.

Добрата херметизация на помещенията е един от начините да са ефективно отоплени, или обратното – достатъчно прохладни в горещите летни дни.


Сушете дрехите на слънце


Вместо да хабите електричество за сушилнята, научете децата си да простират хавлиите, бнскиия и мокрите дрехи на слънце. Или на терасата, независимо от температурите навън.

След няколко прибирания от басейна, това ще се превърне в навик.


Наложете правилото „Затвори хладилника“


Започнете като сложите на хладилника забавен знак с надпис „Не ме оставяй отворен!“.

Ако децата са малки, заложете на любим анимационен герой, който ще закове вниманието им всеки път щом поискат да се презаредят със сок или пилешки пръчици.

Насърчавайте малчуганите да помислят какво искат да хапнат преди да са отворили хладилника.


Дърпайте шалтера


Съставете списък с всичко, което искате децата да изключат, след като се ориентират към лягане.

Това важи с пълна сила за геймърите и хлапетата, обичащи да гледат телевизия, или общуват с приятелите си предимно чрез мобилни устройства.

Не говорим само за компютър, а за светлините в помещението.


Всеки път щом забравят нещо включено, съкратете с 10 минути времето, което им е позволено да прекарват с телефон в ръка, или пред телевизора.

Източник: Новите родители

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: здраве, деца, възпитане, родители, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини