БГ EN

Прогнозират епидемия от цифров аутизъм

31-01-2020 14:32 | Новите родители

 

Нова епидемия грози света – тази от цифров аутизъм. Заключението на ръководителя на Лабораторията по невронауки и човешко поведение „Сбербанк“, Андрей Курпатов, който говори по проблема пред Международния икономически форум в Давос, цитиран от ТАСС.

Цифровият аутизъм е състояние при което човек няма възможност по-продължително време да поддържа психологичен контакт с други хора.

Подобна интелектуална деградация заплашва да се случи в близко време, заради масовата зависимост от електронните джаджи.

Още през 1997 г. времето, прекарано пред екрана, започна да бъде сравнявано с времето, което използвахме за общуване лице в лице. От момента на появата на iPhone през 2007 г. „екранното време” на човека вече се увеличи на над 8 часа, докато времето за общуване стана по-малко от 2 часа.


Тази тенденция продължава да се засилва. А резултатът е „епидемия от цифров аутизъм”, алармира Куропатов.

„Когато вие непрекъснато използвате електроника, централната изпълнителска мрежа в мозъка е активна. Това означава, чев тези части на мозъка, които отговарят за мисленето, не постъпва енергия. Така на практика мозъкът изпада в състояние близко до това на зимен сън.


Затова не е чудно, че хората, които рядко излизат от Twitter и Instagram, включват в работа главата си“, каза той.

Над 40% от децата до 10-годишна възраст в САЩ почти постоянно са онлайн, а при подрастващите този процент е още по-висок – до 70, сочи статистиката.

„Даже по време на срещи хората предпочитат телефона, отколкото общуването с човека, с когото са дошли да се срещнат”, казва Куропатов . А това има сериозни негативни последици върху психиката. Ако човек прекарва повече от 2,5 -3 часа на ден с телефона в ръка, показателите на депресия и суицидни наклонности при него рязко се повешават.


Според експерта тази ситуация ще доведе до разделение на света не само на бедни и богати, а на „умни и глупави“.


----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: цифров аутизъм, психология, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини