БГ EN

Кърпите са бактериални бомби

11-02-2020 13:18

 

Кърпите в банята или в кухнята могат се превърнат в истинска „бактериална бомба“ и да доведат до зараза. Защо и как да избегнем опасността, обясняват специалисти от MedikForum.

Кърпите са „капан“ за много бактерии, защото всеки път, когато ги използваме, по тях попадат бактерии от нашата кожа, както и микроби от околната среда. Повечето от тях не могат да ни разболеят, защото идват от самите вас.

„Нашето тяло се е адаптирало добре и се е приспособило към микробите от околната среда“, обяснява Емили Мартин, професор по епидемиология от университета в Мичиган.

Кърпите обаче са добра среда за развитие на бактерии и микроорганизми, защото дълго време остават влажни и на топло . Те попиват много нечистотии и често стоят в някои тъмен ъгъл в банята - идеална среда за размножаване на бактериите.

А грешките, които допускаме при ползване и пране, помагат в по-нататъшното пътешествие на микробите и те могат да проникват в организма, причинявайки болест.

Ето най-честите грешки:

1. Липса на индивидуална кърпа. Учени от университета в Аризона доказаха, че 90 % от кърпите в банята съдържат фекални бактерии. В хавлиите учените открили колиформни бактерии и златист стафилокок. Колиформните бактерии са от семейството на ентеробактериите, сред които се срещат най-болестотворните като ешерихия коли и салмонелата, например, обяснява Чарлз Герба, микробиолог от университета в Аризона.

Това е равносметката. А обяснението - много хора, след посещение в тоалетната, не мият старателно ръцете си и не ги търкат със сапун, толкова продължително, колкото е нужно. И, ако тази кърпа се ползва и от другите членове на семейството, рискът от бактериална зараза е висок.

2. Рядка подмяна. Много хора сменят кърпата, когато видят, че се е замърсила. Това е една от най-честите грешки. Лекарите-хигиенисти препоръчват хавлиените кърпи да се сменят на 3 дни (особено, ако банята е без прозорец и не се проветрява).

Кърпите и хавлиите се перат при температура на 60 градуса, не по-ниска.

3. Една за всичко. Ако използвате една кърпа за ръце и за всички части на тялото, бъркате. С нея не бива да се бърше лицето, отново заради риска от бактерии и зараза.
„Да избършете лицето с кърпата за ръце, е все едно, че с нея преди това сте обърсали тоалетната“, обяснява микробиологът Чарлз Герб.

4. Оставате я влажна, не я сушите. Вземате душ, попивате тялото, а кърпата оставяте на закачалката в банята.
По-добре не го правете. Кърпите и хавлиите трябва добре да се изсушават след всяко ползване. Защото влажната и топла среда е предпоставка за размножаване на гъбички и бактерии.
Ако след спорт във фитнеса или басейна сте забравили хавлията си в сака, е разумно да я пуснете веднага в пералнята и да перете миниум на 60 , а по-добре на 90 градуса.

Източник: Новите родители

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: баня, кърпи, здраве, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини