БГ EN

Недоспалият е по-гладен

22-02-2020 14:49 | новите родители

 

Жени, имащи проблеми със съня, често лакомо се нахвърлят на калорийни храни.

Мозъкът им не разбира кога са се заситили.

Наблюдение на над 500 жени показа, че тези от тях, които не спят добре, употребяват повече нискокачествена храна.
Проблемът се явява както при тези, които заспиват трудно, така и при тези, които се будят често през нощта.

Според учените недостигът на сън увеличава производството на хормона на глада и блокира сигнала „достатъчно, нахраних се“. Това дава и косвено обяснение, защо недоспиването повишава риска от наднормено тегло и други болести, на първо място – сърдечно-съдови.

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк изследват жени на възраст 26–76 години, които през целия си живот са имали проблеми със съня.

Това обикновено е свързано с голямо психично натоварване и стрес, тъй като те поемат голяма част от семейните задължения, а след менопаузата имат и хормонални проблеми.

Всички участнички в проучването съобщавали за проблемите си със съня – дали спят спокойно и дълбоко, лесно ли заспиват, по колко пъти през нощта се будят.

При най-тежките случаи на проблеми със съня се установява, че жените приемат средно по 143 калории повече и като цяло консумират повече захар, пише Journal of the American Heart Association.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: храна, здраве, апетит, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини