БГ EN

От щаба за борба с коронавируса: Спираме спортнигте мероприятия

11-03-2020 16:02 | BGswim.com

 

Националният щаб за борба с коронавируса оповести още мерки при провеждане на спортни събития.

 

За областите без заразени спортните мероприятия трябва да се ограничат до 250 човека и да се осигури 1 метър между хората в публиката.

 

При международни спортни прояви, дори ученически такива, идващите от рискови държави спортисти трябва да са минали 14-дневна карантина.

 

По думите на ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на щаба, става дума за квалификационни състезания, за които у нас трябва да дойдат отбори от Южна Корея, Иран, Италия.

 

Такъв е случаят с международните турнири по борба „Дан Колов - Никола Петров“ през април и предстоящата олимпийска квалификация по борба в началото на май, които все още не са отменени.

 

„Провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за препланиране и отлагане, спортните прояви се провеждат без публика. Това е свързано с квалификационни срещи, международни и така нататък. Имаше планирани 467 мача от Втора футболна лига, Трета лига и различни детски мероприятия. Разбирате какви са мащабите, когато говорим за “спортни мероприятия”, това са големи струпвания на маси от хора”, каза още ген. Мутафчийски.

 

 

Междувременно отлагането на олимпийските игри в Токио с една или две години изглежда като все по-реалистична възможност, призна членът на организационния комитет Харуюки Такахаши пред "Уол Стрийт Джърнал".

 

Такахаши каза още, че за последно бордът, отговарящ за провеждането на Игрите, се е срещал през декември миналата година и към момента проблемът с разпространението на коронавируса все още не е разглеждан официално. Сред около 25-те членове на комитета обаче има растящо притеснение, че заради заразата, която удари с пълна сила Източна Азия, провеждането на най-големия спортен форум това лято ще бъде невъзможно.

 

Според Такахаши провеждането на олимпиадата без присъствието на фенове би било невъзможно от финансова гледна точка.

 

Проблем пред организаторите би било и преместването на Игрите с по-малко от година, тъй като така би се нарушил вече изготвения календар на твърде много спортове.

 

По програма XXXII Летни олимпийски игри в Токио трябва да започнат на 24 юли и да приключат на 9 август.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: коронавирус, спорт, мерки, токио 2020
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини