БГ EN

Отложиха европейското по плувни спортове за след Токио 2020

Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
20-03-2020 14:53 | Василен Димитров

 

Европейското първенство по плувни спортове в Будапеща бе отменено за август.

А това означава след олимпийските игри в Токио.

 

Решението е на Изпълнителното бюро на Европейската плувна лига (ЛЕН) и бе взето предвид обстоятелствата, свързани с избухването на коронавируса на целия континент, ограниченията за пътуване и другите мерки, прилагани понастоящем от повечето правителства.

 

Шампионатът в Унгария трябваше да се състои на 11-24 май.

 

Отлага се още европейското първенство за ветерани, както  и Изборният конгрес на ЛЕН.

 

Предлаганите нови дати за август може да бъде потвърдени едва в края на май или в началото на юни.

Председателят на ЛЕН Паоло Барели се съгласи с предложението на Организационния комитет на европейското първенство в Будапеща за преместване на събитието на по-късна дата от 11-24 май, в зависимост от обстоятелствата.


„След консултации със заинтересованите страни, определихме предварителна дата за първенствата 17-30 август“, каза президентът Барели.

"Въпреки това, на този етап е трудно да се планира с определен срок, така че се съгласихме с унгарските организатори да преоценят ситуацията в края на май или началото на юни, за да видим дали можем да потвърдим тези дати като официални."


Барели добави, че в случай, че няма нормализиране на обстановката през следващите месеци, ЛЕН трябва да обмисли организирането на първенството през 2021 г.

„Нашият общ ангажимент и приоритет е да защитим здравето на спортистите и да им предоставим най-добрите възможни условия за състезание в безопасна среда и в същото време да отпразнуваме голямо водно събитие, нещо, което Унгария винаги е предоставяла с високи постижения “, каза той.

Д-р Тунде Сабо - министър на спорта в Унгария и сребърна олимпийска медалистка в плуването, подчерта, че събитието може да се състои, след като всичко бъде уредено на Стария континент.

„Европейските първенства винаги са били върховият момент в плувните спортове на Стария континент. Ангажираме се да организираме едно голямо събитие в родното място на европейските първенства. Още от първото издание през 1926 г. всяко събитие на ЛЕН в Унгария имаше огромен успех и този път не очакваме да е по-различно. Затова сме търпеливи и чакаме подходящото време за домакинство на шампионата“, заяви Сабо.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: европейско първенстов, плуване, коронавирус, лен
КоментариDelfina

Спринт
Други новини