БГ EN

Отложиха Световната купа по модерен петобой в София

21-03-2020 10:55 | Василен Димитров

 

Двата кръга от Световната купа по модерен петобой в София бяха отложени евентуално за месец май, предвид планетарната пандемия за коронавируса. По програма България трябваше да приеме за трети пореден път надпреварата - от 25 до 29 март (II кръг) и от 2 до 5 април (III кръг).

Решението е не само спазване на указанията на Министерски съвет, но и на международна федерация по модерен петобой (UIPM).

„Кога ще се проведат кръговете от Световната купа зависи от благоприятната международна обстановка и положението в България. Защото целта е да участват максимален брой състезатели от повече държави, тъй като тези надпревари са за трупане на точки за ранглистата, от които ще бъдат разпределяни олимпийски квоти“, обясни за BGswim.com председателят на БФМП Андрей Кузманов.


Лошото е, че при благоприятен развой с пандемията на коронавируса, ще трябва да бъдат проведени за мнoго кратък период от два месеца пет изключително важни състезания, свързани с Токио 2020. Това са три кръга от СК (двата в София), после в Унгария, финалът на веригата и световното първенство в Канкун (Мексико).

„Дано не се усложни ситуацията, да пострада спортният календар, отпадат или бъдат размествани състезания. Няма да е добре за нас, защото точките за Токио 2020 може да бъдат взети от ранглистата в предходната година. Така просто шансовете ни намаляват“, допълни Кузманов.

 

До въвеждането на извънредното положение подготовката и организацията за Световната купа на базата на НСА и столичния басейн „Диана“ вървяха по план.

 

„Със сигурност ще има финансови загуби“, каза още Кузманов.

От UIPM са изразили увереност, че към насрочените по план кръгове от Световната купа в София са можели да се състоят дори с участието на китайски състезатели, тъй като са били на лагер в Египет за месец по време на пика на коронавируса в родината им.

Останали са в страната на фараоните след първия кръг, но констатирането на случай с коронавирус в България отложиха състезанията. Нямаше да може да участват единствено италианците, предвид драматичните събития на Ботуша.


Иначе в Кайро на първата Световна купа малко не достигна на Тодор Михалев да влезе във финала. Имаше сили и това щеше да му донесе повече точки за световната ранглиста. Другият ни участник Явор Пешлеевски не успя да завърши състезанието.

 

Представянето в Египет от нашите момчета (до извънредната ситуация) показва, че се развиват в правилна посока.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: модерен петобой, коронавирус, андрей кузманов, Тодор Михалев и Явор Пешлеевски
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини