БГ EN

Любо Бонев от Барселона: Как се отразява на състезателите в плувните спортове липсата на басейна

26-03-2020 14:49 | Любо Бонев

 

Дългогодишният национал и един от големите ни играчи по водна топка Любо Бонев споделя от Барселона в рубриката си в BGswim.com как състезателите от плувните спортове да останат активни и трениращи у дома, затворени заради пандемията от коронавирус. Големият проблем е с аеробиката. Само за пример – испанската плувна звезда Мирея Белмонте може да загуби за една седмица 8% от специфичната сила.  За повечето плувци сезонът може да се счита за приключил.

 

 

Да останеш вкъщи е морален избор, освен правителствена препоръка в много страни, след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

 

Някои имаха основни тренировъчни навици, които сега не могат да изпълняват, а други пък са професионални спортисти.  

 

Атлети, плувци, футболисти. Всички те ще трябват да променят временно дейността си,  докато продължава карантината, но пак спортуват и го показват в профилите си в социалните мрежи.

 

Много елитни спортисти споделят тези дни нови тренировъчни планове. Не само защото карантината за тях не е ваканция а и за да вдъхновяват.

 

Общите съвети са еднакви за всички: работа за сила, всекидневен ритъм, здравословно хранене, равновесие между тренировка и почивка. Още повече, когато става въпрос за продължителен период.


 

 

Социалните мрежи предлагат богат избор за вдъхновение. Пълни са с идеи за тренировки в домашни условия. Някои спортни клубове, като първодивизионният испански футболен клуб „Леганес“, предлага на своите привърженици да тренират с отборите им на живо. Треньорът по физическата подготовка на клуба, Пол Лоренте, показва основни упражнения за сила, стречинг, аеробна работа.

 

 

Някои спортисти пък имаха идеята да тренират заедно с привържениците си. Такъв е случаят с бившия испански тенисист и настоящ спортен коментатор Алекс Кореджа. От профила си в “Twitter” той покани последователите си да направят тренировка с него и неговия фитнес треньор на живо чрез профила му в Instagram.

 

Бившата испанска тенисистка Кончита Мартинес пък призовава обществото да не спира да спортува. „Спортът е нещо фундаментално, казва тя, както за физическото, така и за психичното здраве. Тренирайте вкъщи! Така ще преодолеем кризата заедно!“.

 

 

Може би в неблагоприятно положение са плувците и ватерполистите. За разлика от другите дисциплини, те са откъснати от естествената среда за подготовка, тъй като всички басейни за затворени и няма прогноза кога биха могли да отворят врати отново.

 

Фред Верню, националният селекционер на Испания по плуване, говори за сложната обстановка, в която се намират испанските плувци, между които е и Мирея Белмонте, Олимпийска медалистка: „Говоря всеки ден тях. Добре са, мотивирани са и правят каквото могат, за да поддържат форма с това, което всеки от тях има вкъщи.

 

Дадохме си сметка, че сега можем да направим неща, за които преди нямахме време и търсим положителното в тази деликатна ситуация.

 

Фред Верню казва, че при най-добрата прогноза, Мирея Белмонте може да загуби за една седмица 8% от специфичната сила и мисли, че за повечето плувци сезонът може да се счита за приключил.

 

 

Олимпийската медалистка, плувкинята Мирея Белмонте предложи да тренираме вкъщи.

 

Аз, като бивш професионален спортист, съм абсолютно съгласен с Кончита Мартинес и се опитвам да продължавам да спортувам и вкъщи.

 

Но тази пандемия ме завари неподготвен, а и ограниченията са големи. С подръчните уреди, които имам (гири, ластици) и упражненията, при които се използва тежестта на собствено тяло (лицеви и тилни опори, набирания, коремни преси, планкове и др.), бих могъл само да поддържам форма.

 

Интернет пространството е пълно със сайтове и апликации с информация за всякакъв вид упражнения. Няколко линка с предложения за тренировки вкъщи за плувци и ватерполисти

 

 

Липсва ми, обаче, истинското  натоварване, аеробните упражнения, които правя обикновено – плуването и бързото ходене.

 

Спортуването на открито е едно от нещата, които ми липсват най-много в момента и лично мое мнение е, че води до естествено засилване на имунната система.

 

 

Опитвам се да ги заместя с изкачване на стълбите във входа, но не е същото. Няма нищо по хубаво от една няколко километрова разходка по плажа на Premiá de Mar в слънчев пролетен ден!

 

Но за това и за други подобни дейности ще трябва да почакаме поне още две седмици. Може би ще се научим да ценим тези неща повече и да им се наслаждаваме, когато имаме възможност да ги практикуваме.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: любо бонев, коронавирус, мерки, полезно, любопитно
КоментариDelfina

Спринт
Други новини