БГ EN

Генералът на българския спорт (видео)

Ген. Владимир Стойчев язди близо 400 коня като състезател, военен, дипломат и шеф на БОК. Снимка: Национален музей на спорта
Ген. Владимир Стойчев язди близо 400 коня като състезател, военен, дипломат и шеф на БОК. Снимка: Национален музей на спорта
31-03-2020 09:01 | Василен Димитров

 

Най-дългогодишният председател на БОК Владимир Стойчев е еталон в конния спорт, във войните за национално обединение и в Международния олимпийски комитет.

Вижте кой е Генералът на българския спорт.

 

 

 

В Музея на спорта, намиращ се на Националния стадион „Васил Левски”, сред стотиците експонати изпъкват ръкавиците, с които Борис Георгиев-Моката печели първия олимпийски медал за България, олимпийското злато на бореца Георги Мърков, куфарът на Дан Колов, екипировката на Христо Проданов, капитанската лента на Георги Аспарухов-Гунди.

Една от големите гордости на уредника Катя Иванова обаче не е на показ.

 

Това е фотоалбумът с личния архив на генерал Владимир Стойчев – световен еталон в конната езда, храбър боец във войните за национално обединение, ерудит с енциклопедични знания, владеещ 9 езика.

 

Той е най-дългогодишният председател на БОК (1951-1982 г.) и роден представител в МОК (1952-1987).

Във фотоалбума във формат A3, който тежи близо 5 кг, има твърде много история. Не просто семейната. А на България, дори на света. Едвам се е побрала измежду дебелите кожени корици с посвещение на откриващата: „Един живот за Републиката, за спорта, за Елена” (съпругата му).

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Владимир Стойчев, БОК, МОК, история, видео
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини