БГ EN

Типовете родители, влудяващи учителите

24-04-2020 12:01 | обекти

Когато детето не се справя в училище толкова добре, колкото семейството му би искало, учителите често са принудени да търпят оплаквания и забележки. Защото много родители просто не желаят да приемат лошите оценки на децата си или „погрешните“ според тях учебни планове. Те се пазарят, преговарят и оправдават.
Следните осем типа родители изкарват учителите извън нерви.

Пазарящите се за оценки

Наближава краят на учебната година? Тогава се пускат в ход пазарлъци от рода на: „Ама не може ли да й повишите оценката от 4 на 5? Това безкрайно ще мотивира дъщеря ни."
За тези родители, които безспорно са най-разпространеният тип, оценката е въпрос на договаряне и би било смешно да се преотстъпи на учителите! На тях и през ум не им минава, че навярно детето им просто не е учило достатъчно.

Любителите на публичност

Те присъстват на всяко училищно мероприятие, но фактически отсъстват. А общуването с тях изобщо е невъзможно. Те са заети главно да правят снимки и клипчета на любимия си наследник и след това да се перчат с тях във Facebook и други социални мрежи.
Обикновено пропускат същинското събитие, защото през цялото време са вторачени в телефона или камерата си.

Родителите хеликоптер

Самостоятелност ли? За моето дете? Още от сега? Никога! Свръхгрижовните родители са изпълнени с добри намерения, но като постоянно бдят над детето си и се намесват във всичко, редовно вбесяват учителите. Всичко, което се случва в класната стая, трябва непременно да бъде обсъдено, а всяко учителско решение се подлага под съмнение и дълбок анализ.

Родителите турбо

„Синът ви е на 10 години и още няма нито една диплома? О-о, това не е добре… Моята дъщеря е пълна отличничка, свири на цигулка, тренира балет 4 пъти седмично, най-добрата е в курса по актьорско майсторство, а през ваканцията посещава занятия по грънчарство. Какво мисли тя ли? Нямам представа, никога не съм я питала.“ Такива родители планират бъдещето на наследниците си още от люлката. Свободно време ли? То е само за лузъри!

Защитниците на мързела

„Моето дете не е мързеливо. То просто има толкова разностранни интереси, че не му остава време за уроците. Прекалено натоварено е и изисквате много от него.“ Всичко е ясно. Такива родители правят лоша услуга на детето си, защото когато порасне, то ще внедри същия начин на мислене и в професионалния си живот.

Контролиращите родители

Подобно на родителите-хеликоптер те виждат навсякъде опасности, дебнещи отрочетата им. Бъркат се във всичко, постоянно критикуват и се стремят да предпазят децата си от всичко. По-специално в училище от: „неподходящи“ учебни съдържания, от свади в училищния двор, от нездравословната храна в стола. Накратко – от живота. Защото „нашият син е прекалено чувствителен“. Не, всъщност най-вероятно просто е изнервен.

Заплашващите с адвокат

Този тип родители се среща все по-често напоследък. Ако преди се карахме на детето, когато получи слаба оценка или се сбие в училище, днес учителят е виновен за всичко и веднага бива заплашван със съд. Учителите често слушат от родителите закани от рода на: „Тъй като не приемаме оценяването на сина ни, ще предприемем юридически действия“.

Работохолиците

Работохолиците се интересуват единствено от работата си. Учителите непрекъснато чуват от тях изречения като: „Родителска среща ли? Нали се проведе вече миналата година?“. Такива родители просто нямат време за глупости като родителски срещи, футболни мачове или печене на сладки за благотворителни базари.
И не помага никакво усилие от страна на учителите.

Общото между всички тези типове родители е, че желаят най-доброто за децата си. Но че в този свой стремеж подлудяват всички наоколо и най-вече учителите, малко ги интересува. Бъдете честни: разпознавате ли себе си в някой от тези типове родители?

 

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: родители, възпитание
КоментариDelfina

Спринт
Други новини