БГ EN

Уикенд в Клисурския манастир учи хлапетата на екипност

Снимка: Асоциация за развитие на българския спорт
Снимка: Асоциация за развитие на българския спорт
13-07-2020 20:02 | Димитър Василев

 

Над 30 деца се включиха в образователни спортни дейности в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" през изминалия уикенд.

Целта бе да се изградят в малчуганите умения за работа в екип, толерантност и солидарност.

 

Инициативата се проведе в рамките на проект #SPORTolerance и организирана в партньорство от ръководството на манастира Архимандрит отец Антим, Неделно училище към храм "Рождество Христово" жк. Младост 3, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) и Асоциация за развитие на българския спорт.

Идеята цели да допринесе за по-нататъшното развитие на човешкия капацитет в спорта чрез реализиране на набор от мобилности за спортни треньори, които ще включват както образователни модули, така и модули за обмен на добри практики в областта на използването на спорта за предотвратяване на радикализация и изграждане на толерантност и солидарност.

 

 

Проектът използва и ще доразвива в областта на толерантността и солидарността, неформалната образователна методология Обучение чрез спорт ––(ОЧС), която е илюстрация на използването на спорта като средство за учене и по този начин ще се предприемат стъпки за развиване на спорта извън самата спортна дейност.

 

Подходът на ОЧС в контекста на образованието, въз основа на неформалното образование, ученето чрез опит и активното участие, е концептуален модел и практическо средство за обучение.

 

Дейностите по тази методология подпомагат и обогатяват неформалните процеси на обучение в младежкия сектор и ще осигурят на участващите треньори нови умения и инструменти, които те да използват ежедневно.

ОЧС методологията (официален ресурс на Salto) е структуриран педагогически неформален образователен подход, който ползва като инструмент спорт и физическа активност и се отнася до развитието на ключови компетенции на лица и групи от хора, за да допринесе за личностното развитие и устойчивата социална трансформация с основна цел - активно гражданство.

Следните резултати ще бъдат разработени за постигане на посочените по-горе цели на проекта:

• Издание Обучение чрез спорт „Спорт за насърчаване на толерантността” с нови неформални образователни дейности, фокусирани върху борбата с радикализацията чрез спорт и насърчаване на толерантността и солидарността;

• Овластени треньори по вид спорт в 3 държави от ЕС и 1 от Западни Балкани, които да работят усилено срещу радикализацията и за насърчаване на толерантността и солидарността;

• Млади хора в неравностойно положение, изложени на риск от радикализация, да бъдат включени в различни и иновативни спортни дейности с въздействие върху образованието;

Проект #SPORTolerance е съфинансиран по Програма Еразъм+ на Европейския съюз (спортна част) и е съвместно партньорство, координирано от Асоциация за развитие на българския спорт и реализирано заедно с The Charity Game (TCG asbl) (Белгия), Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO) (Босна и Херцеговина), Школа по лека атлетика Дарко Тийм (България) и Social Policy and Action Organization (Кипър).

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: инициативи, спорт, деца, Програма Еразъм+
КоментариDelfina

Спринт
Други новини