БГ EN

Петобоят подновява календара с държавното за 17-19 г.

16-07-2020 17:16 | Васо Чинаски

 

Българска федерация по модерен петобой подновява актуализирания си вътрешен календар с държавното първенство във възраст 17-19 г., което ще се състои този уикенд във Варна (17-19 юли). 

Общо четири първенства ще проведат, а последното – до 17-19 г. в Пазарджик (22-23 август) е паралелно с международния мемориал „Христо Чочев“.

 

Шампионатите ще се организират от БФМП според всички предпазни мерки, предвид динамичната епидемиологичната ситуация с корона вируса, променила спортните събития в цял свят.

 

„Благодарим на правителството в лицето на спортния министър г-н Красен Кралев, че бе проявено разбиране да можем да си проведем държавните шампионати. Получихме завишен бюджет за тази година, както и финансиране за един от двата кръга от Световната купа, които си остават, но за съжаление, предвид обстановката, бяха отложени за догодина“, сподели за BGswim.com председателят на БФМП Андрей Кузманов.

 

По програма България трябваше да приеме за трети пореден път Световната купа - от 25 до 29 март (II кръг) и от 2 до 5 април (III кръг).

Решението е не само спазване на указанията на Националния оперативен щаб и Министерския съвет, но и на международна федерация по модерен петобой (UIPM).

 

 

„Кога ще се проведат кръговете от Световната купа зависи от благоприятната международна обстановка и положението в България. Защото целта е да участват максимален брой състезатели от повече държави, тъй като тези надпревари са за трупане на точки за ранглистата, от които ще бъдат разпределяни олимпийски квоти“, обясни председателят на БФМП Андрей Кузманов.

Лошото е, че при благоприятен развой с пандемията на коронавируса, ще трябва да бъдат проведени за мнoго кратък период от два месеца пет изключително важни състезания, свързани с олимпийските игри в Токио.

„Няма да е добре за нас, защото точките за Токио 2020 може да бъдат взети от ранглистата в предходната година. Така просто шансовете ни намаляват. Със сигурност ще има финансови загуби“, допълни Кузманов. До въвеждането на извънредното положение подготовката и организацията за Световната купа на базата на НСА и столичния басейн „Диана“ вървяха по план.

От UIPM са изразили увереност, че към насрочените по план кръгове от Световната купа в София са можели да се състоят дори с участието на китайски състезатели, тъй като са били на лагер в Египет за месец по време на пика на коронавируса в родината им.

Останали са в страната на фараоните след първия кръг, но констатирането на случай с COVID19 в България отложиха състезанията. Нямаше да може да участват единствено италианците, предвид драматичните събития на Ботуша.

Иначе в Кайро на първата Световна купа малко не достигна на Тодор Михалев да влезе във финала. Имаше сили и това щеше да му донесе повече точки за световната ранглиста. Другият ни участник Явор Пешлеевски не успя да завърши състезанието. Представянето в Египет от нашите момчета (до извънредната ситуация) показва, че се развиват в правилна посока.

Държавните шампионати


За 17-19 г. във Варна - 17-19 юли 

За мъже и жени, младежи и девойки до 23 г. във Велико Търново – 8-9 август

До 13-15 г. в Шумен – 15-16 август


До 17-19 г. в Пазарджик - 22-23 август, паралелно с международния мемориал „Христо Чочев“

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


КоментариDelfina

Спринт
Други новини