БГ EN

Цанков изплува половината дистанция за световния рекорд

07-08-2020 20:44 | Васо Чинаски

 

Цанко Цанков загря с шестчасова тренировка без прекъсване за атаката на световния рекорд на 22 август.

Тогава бургазлията ще опита да подобри върховото постижение за нонстоп акция в 50-метров басейн.

 

Рекордът от 1998 г. е на словенеца Мартин Стрел.

Организатор на проявата е КПС Победа, с помощта на Българската федерация по плуване, спонсори и с подкрепата на Община Бургас.

 

На откритата генерална тренировка на Цанко Цанков на басейн „Флора“, където ще скочи и за рекорда, присъстваха зам. кметът "Култура, туризъм и спорт" Диана Саватева, началник отдел "Спорт" Веселина Деведжиева, множество медии, както и майката на плувеца.

"Във форма съм. Приел съм предизвикателството и ще опитам да зарадвам всички бургазлии и българи. Дано имам късмет", заяви Цанко Цанков. 

Плуването му на 22 август, което е историческо за България, ще е по правилата на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига.

Паралелно с Цанко, който на 13 август навършва Христова възраст, на различни дистанции ще плуват и около стотина деца от всички бургаски клубове. 

Всички те ще получат грамота и маркова плувна шапка с автограф.

 

"Нека всички подкрепим Цанко Цанков на 22 август. Вярваме, че ще успее в начинанието си, което заслужава уважение и адмирации. Той ще накара още множество бургаски деца да влязат в басейните и да спортуват", заяви Диана Саватева.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Цанко Цанков, маратонско плуване, рекорд, гинес
КоментариDelfina

Спринт
Други новини