БГ EN

Цанков ще плува между Европа и Африка за рекорд

Цанко Цанков обсъди с главния мениджър на корпорация „Развитие“ Александър Александров как да си партнират в подпомагането на спорта за деца и юноши.
Цанко Цанков обсъди с главния мениджър на корпорация „Развитие“ Александър Александров как да си партнират в подпомагането на спорта за деца и юноши.
30-09-2020 23:26 | Василен Димитров

 

Цанко Цанков се е прицелил в нов световен рекорд в екстремното плуване и вече започна подготовка за изпитанието на Гибралтар догодина.

 

На протока между Европа и Африка се вихрят едни от най-силните течения, а вълните стигат до 6 м. Поради рязката промяна на температурата има и много яки водовъртежи.


Цанко Цанков, който подобри рекорда за 12 часа нонстоп плуване в 50-метров басейн, е надъхан да стане най-бързият, преплувал Гибралтар.

В момента най-доброто време е заковано на 4:27 ч. Цанков е планирал да атакува рекорда между средата на юни и началото на август догодина.

 

„Защо се спрях на Гибралтар? Търся уникалност, много голяма степен на трудност“, заяви Мистър BGswim 2017.  

 

Месец след като в Бургас постави световен рекорд  в 50-метров басейн Цанков получи награда на Пресклуб „България“ – бижуто “Сребърен сокол” за мъжество и характер. Цанко благодари на първата си треньорка Мария Чалъкова и на Красимир Захов.

 

„Много е тежка подготовката. Над 1700 тренировъчни часа съм преплувал за 11 месеца. Между 4 и 5 часа съм в басейна всеки ден“, допълни Цанков.

 

Преди това 33-годишният медалист от световно за ветерани се срещна с главния мениджър на корпорация „Развитие“ Александър Александров и двамата обсъдиха как биха могли да си партнират в подпомагането на спорта за деца и юноши.

„Моята лична кауза е развитието на плуването като социален спорт, като с личния си опит и постижения привличам подрастващите да се занимават с плувни спортове. От своя страна корпорация „Развитие" има над 20-годишен опит в даряване на средства за детско - юношески спорт, подкрепа за школи по различни видове спорт и организиране на мащабни състезания за деца и юноши“, коментира Цанков.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Цанко Цанков, маратонско плуване, рекорд, гинес
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини