БГ EN

Над 400 плувци скачат на турнира в памет на Замората

28-10-2020 15:20 | Василен Димитров

 

413 плувци са заявени за 22-ото издание на международния турнир „Замората“, който ще се състои на столичния басейн „Спартак“ в събота и неделя (31-октомври-1 ноември).

 

Надпреварата за деца и подрастващи в памет на неподражаемия треньор Стефан Попов се организира от ПК Левски, със съдействието на БФПС.

Турнир „Замората“ е най-старият жив плувен турнир у нас.

 

Заявените клубове са 26, а тази година от чужбина ще стартират само състезатели на Румъния.

Турнир „Замората“ е за пет възрасти. Най-малките са родени през 2012 г. и по-надолу. Най-големите са набор 2004.

Право на участие имат само лицензирани клубове с картотекирани състезатели.

 

Стартовите списъци ТУК

Състезанието ще бъде покрито с картина, а на място родителите ще може да наблюдават битките от екраните на фоайето, на открития басейн с кулата, където ще има достъп за зрители, както и до тоалетни.
Тази година градусът на настроението трябваше отново да повдига оркестърът на МВР, но предвид забраната за на публика, заради ситуацията с COVID-19, от ПК Левски се отказаха.

 

За откриването е поканен спортният министър Красен Кралев.

 

Наредбата ТУК

 


Това е Стефан Попов-Замората


Стефан Попов-Замората e роден на 14 март 1930 г. В Ifbrs. Първият му треньор е легендарният Христофор (Фори) Панайотов. Активната му състезателна кариера обхваща периода 1946-1958 г.

Той е един от първите майстори на спорта по плуване в България след учредяване на ЕРСК, като е удостоен с това звание през 1953 г. Най-близкия до сърцето му стил е кроулът, а коронната му дисциплина е 1500 м св. стил. През 1951 г. на басейн “Диана бад” в София става трикратен шампион на републиката на 200, 400 и 1500 м св. стил. Печели и плувни маратони на Черно море.

През състезателния си период е последователно с емблемите на ФД Раковски – ФК и ОФД Спартак. За 12 години  печелил общо шест пъти титлите на 200, 400 и 1500 м, беше и рекордьор на 400 м.

 След като завършва висшето си образование (ВИФ “Г. Димитров”) от 1960 г. понася треньорския си кръст. Отначало е във ФД Червено знаме, после се връща в ОФД Спартак (1965 г.), за да го видим впоследствие до края на забележителната му треньорска кариера в Левски-Спартак.

 

Подготвя огромен брой плувци, шампиони и рекордьори. Да припомним по-изявените:

Майсторът на спорта Людмил Стоев (Есперансата) – многократен републикански и балкански шампион и рекордьор на 100 и 200 м св. стил, участник в две световни първенства, класирал се осми с щафетата 4х100 м св. стил на шампионата в Кали (Колумбия) през 1975 г.

Масторът на спорта Бранимир Попов – неговият по-малък син (ключовият човек да се състои турнирът „Замората“) е пет пъти републикански шампион и рекордьор в дисциплините на гръбния кроул и три пъти балкански шампион, спечелил сребърен медал в турнира за Купата на Европа в Амстердам през 1979 г., участник и в олимпийските игри в Москва.

Димитър Петров-Мутата – многократен държавен и балкански шампион на 1500 м св. стил. Един от великаните на българското маратонско плуване. Мутата първи триумфира със Световната купа в открити води, когато не беше под шапката на ФИНА – през 1996 г.

Драгомир Марков – шампион на гръб и бътерфлай, участник на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Изявен ветеран на международния фронт.

И още: Ас. Мирков, Ем. Дечев, А. Георгиев, Ив. Цанов и др. – една дълга редица от майстори и кандидат-майстори на спорта, изпипани от ръцете му.

В продължение на 30 години – от 1962 г. не е имало състав на националния отбор без негови възпитаници. Напусна ни 4 април 2004 г. в София.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Замората, Стефан Попов, Левски
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини