БГ EN

Пренареждане

Снимка: Ивелин Солаков
Снимка: Ивелин Солаков
10-11-2020 16:02 | Николай Кръстев, сп. „Спринт“


След първата вълна на вируса спортът се рестартира. Дойде време и да се пренареди. Световната пандемия обърка живота ни. Оттам и спорта. Но нито животът ще спре. Както и спортът.

 

Напротив.

 

Японските домакини на запазилите името си олимпийски игри – „Токио 2020“, и хората от МОК са твърдо решени догодина да има състезания под знака на петте кръга.

 

Най-вече като символ на преборената в глобален мащаб зараза. Пренареждането на спорта има няколко аспекта. Най-видимият е разбърканият, отложен или въобще отменен състезателен календар на всякакво равнище.

 

Преместването на олимпийските игри с една година бутна доминото на световния спортен тайминг. В плувните спортове се наложи ФИНА да пренасрочи световното първенство за 2022 г. А ЛЕН да прекрои целия си календар, като въобще отмени доста състезания.

 

В същото време пред клубове, национални федерации и треньори изникнаха непознати досега трудности.

 

Ако приемем, че съобразно местните условия и допустимите условия за тренировки се действа по нареждането на състезанията, то специалистите трябва да работят и подготвят възпитаниците на практика без дългосрочно планиране.

 

 

Така предимствата на някои отпадат за сметка на неподозирани бонуси от съдбата за други. Защото за едни спортисти и отбори несъстоялите се игри през това лято идваха твърде рано.

 

А за други състезанията догодина може да се окажат и прекалено късно. Не само с оглед на пренаредената тренировъчна програма но и поради чисто физиологически особености и възраст.

От коя страна на рулетката ще се окажат българските плувни спортни братя тепърва предстои да видим. Въпросът е да приемем, че периодът е изненадващо труден и сложен за всички.

 

Най-важното е кой и как ще успее да се пренастрои в глобалното пренареждане на спорта.

 

 

* Анализът на Николай Кръстев е уводната статия към новия 35-и брой на списание Плуване&Водна топка, което навъртя 11 години.

 


 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, анализ, ковид, токио 2020, Николай Кръстев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини