БГ EN

Отмениха държавните на малък басейн

Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
18-11-2020 15:43 | Василен Димитров

 

Държавните лични отборни първенства по плуване на 25-метров басейн са отменени.

Това е единодушното решение на извънредния Управителен съвет на БФПС, състоял се онлайн, а причината е свързана с голямата разболеваемост от COVID-19 и изключително тежката епидемиологична обстановка в страната.

Така от календара отпадат държавното първенство в Бургас на 26-29 ноември, което е за три възрасти – юноши и девойки младша и старша, както и за мъже и жени, а също и за деца на 11-13 декември.

 

И двата шампионата трябваше да са на „Парк Арена ОЗК“.

 

Планирано остава републиканското на 50-метров басейн, насрочено за 18-20 декември на столичния „Диана“, тъй като е олимпийска квалификация.

 

Има заявки от Азербайджан, Англия, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

Всички отбори ще бъдат лимитирани до осмина плувци.

 

Председателят на БФПС Георги Аврамчев сподели пред BGswim.com, че треньорите трябва да бъдат спокойни, тъй като макар че няма да бъдат проведени първенствата на 25-метров басейн, за тях клубовете ще получат държавното финансиране от спечелените точки на базата на актива от предната 2019 г.

 

"Желанието ни е да съхраним здравето и живота на нашите състезатели, треньори и съдии. Наложените ни в момента ограничения, с които следва да се съобразяваме, вярваме че за в бъдеще ще допринесат за постигането на високите цели, които всички ние сме си поставили“, заяви Аврамчев.

 

Първият човек в плувните ни спортове е получил след среща със спортния министър Красен Кралев уверението му, че няма да бъдат затваряни спортни обекти (в това число и басейни – б. а.), за да може да продължи да се води нормална подготовка в сложната ситуация.

 

Прави се всичко възможно при онлайн обучението в училищата и ограничаването на опциите за физическа дейност децата, подрастващите и състезателите да останат активни.

Националите ще водят до държавното първенство на голям басейн подготовка на „Диана“.

 

В рамките на месеца трябва да се състои още един Управителен съвет на БФПС, за да бъде обсъден окончателно проектобюджетът и планът за 2021 г., както и нормативите за световни и европейски първенства.

 

Преди няколко дни Управителният С на Българска федерация водна топка  реши кръговете от държавния спортен календар, насрочени до края на 2020 г., да бъдат отложени за догодина.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: БФПС, плуване, Георги врамчев, COVID-19, коронавирус, мерки
КоментариDelfina

Спринт
Други новини