БГ EN

Спортът с апел към институциите срещу затягането на мерките

Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
24-11-2020 18:42 | 24 часа

 

Българският спорт се обедини и изпрати зов към премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на спорта Красен Кралев състезанията в страната да не бъдат прекратявани.

 

Ръководителите на 26 спортни федерации, сред тях Георги Аврамчев – на плувните спортове, Петър Петров – на водната топка, и Андрей Кузманов – на модерния петобой,  се подписаха под писмото с мотиви защо спортът не трябва да бъде спиран.

 

Вижте писмото ТУК

 

“Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Ние бяхме хората, които напълно подкрепиха разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

 

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате изцяло спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от COVID-19”, започва обръщението.

 

“От името на най-големите спортни федерации в България бихме искали да се обърнем към вас с молба да обърнете внимание на следните факти в подкрепа на нашия призив: На първо място спортистите са най-често тестваните хора, играе се при възможно най-стриктните медицински разпоредби (особено при колективните спортове), измерва се непрекъснато температурата на участниците, дезинфектират се топките и уредите. А протоколите са заимствани от международните централи. Доказано е, че състезателите са едни от най-здравите физически хора.

 

Освен това много от тях вече преболедуваха коронавирус и дори даряват плазма за нуждаещите се. Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. В началото на пандемията (от средата на март до началото на юни) изследвания показаха, че един от най-големите проблеми за психиката на населението се оказа именно липсата на спортни събития.

 

Дори в най-тежко засегнатите от пандемията държави в момента не се говори за прекратяване на спортните състезания. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си.

 

Пример за това е фактът, че най-гледаните волейболни, футболни и баскетболни турнири по света не спират.

 

Наши отбори в тези, но и други спортове, играят международни мачове и би било голям удар по тях, ако принудително трябва да напуснат състезанията.

 

Ръководителите на някои от най-големите федерации проведохме задълбочен анализ на ситуацията в момента.

 

Обръщаме се към вас, за да ви гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи. Уверяваме ви, че в едно изключително тежко за България време телевизионният спорт би могъл да бъде оздравителното хапче за психологическото здраве на хората. Моля да вземете предвид молбата ни и да не прекратявате напълно

спортната дейност. Като се провежда при напълно затворени врати”, допълват от най-големите федерации.

 

Писмото е подписано от президентите на 26 федерации - Любо Ганев (волейбол), Михаил Касабов (БФС), Георги Глушков (баскетбол), Георги Аврамчов (плувни спортове), Илияна Раева, (художествена гимнастика), Красимир Инински (бокс), Христо Марков (борба), Стефан Цветков (тенис на корт), Добромир Карамаринов (лека атлетика), Николай Бухалов (кану-каяк), Мария Гроздева (Български стрелкови съюз). Стоян Димитров (скокове на батут), Цеко Минев (ски), Андрей Кузманов (модерен петобой), Румен Стоилов (джудо), Екатерина Дафовска (биатлон), Росица Бакърджиева (хандбал), Илия Кирилов (трап, двоен трап и скийт), Петър Петров (водна топка), Драгомир Кузов (колоездене), Свилен Нейков (гребане), Величка Христева (фехтовка), Тодор Гергов (конен спорт), Красимир Дунев (спортна гимнастика), Мариета Дукова (естетическа групова гимнастика), Неделчо Колев (lдигане на тежести).

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: коронавирус, мерки, плуване, водна топка
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини