БГ EN

Велика глупост в плуването - трима национали са уличени с допинг

23-02-2021 13:03 | Николай Кръстев

 

Коментарът е написан преди в медийното пространство да бъдат обявени плувците. Правилата на антидопинга забраняват разпространяването на имена на състезатели

 

Народът го е казал – много хубаво не е на хубаво. Преди час гръмна новината, разпространена от BTV, че трима състезатели от националния отбор по плуване са уличени с допинг.

 

Проверката е станала на 4 февруари по време на лагера на тима на „Диана“ в столицата. Новината е потвърдена от шефа на плувната федерация Георги Аврамчев и от Виолета Заркова, която ръководи Националния антидопингов център.

 

Забраненият препарат, открит в пробите на плувците, е древният анаболен стероид станозолол.

 

Имената на уличените резонно не се съобщават, защото казусът е в развитие.

 

Правилата на антидопинга забраняват разпространяването на имена на състезатели, чиято първа проба е положителна. Процедурата предвижда положителният резултат да бъде изпратен от лабораторията, която го е установила - в случая Виена, както на съответната национална федерация (БФПС), така и в Антидопинговия център на държавата.

 

После спортистите имат право да присъстват или да пратят свой упълномощен представител на отварянето на втората проба. И ако тя потвърди положителния резултат, случаят отива в Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет.

 

Там се налагат санкциите в съответствие с регламентираните наказания. Ако санкцията не удовлетвори Световната антидопингова агенция тя може да обжалва решението в Спортния арбитражен съд в Лозана. За първа употреба на анаболен стероид се предвижда четиригодишно лишаване от състезателни права, които се блокират още при първата положителна проба и всъщност евентуалната бъдеща санкция започва да тече от този момент, ако въобще влезе в сила.

 

Съвсем съзнателно пиша този коментар ПРЕДИ да са ясни изявленията по случая на най-важните лица в плуването – председателя на федерацията Георги Аврамчев и главния мениджър на националния отбор Кристиян Минковски.

 

Защото в случая има един изключително важен факт, който няма как да бъде подминат. И това е засеченият препарат.

 

Станозололът е анаболен стероид с печална слава, влязъл на „въоръжение“ в спорта отпреди близо 6 десетилетия. Това е пещерен твърд вариант на анаболите, който формира бързо мускулна маса на тези места в тялото, които се подлагат на най-много натоварвания.

 

Взима се само през подготвителния период, защото действието му няма пряко участие в състезателния резултат. Но му влияе индиректно с натрупването на допълнителна мускулна маса и съответно – сила.

 

Самата употреба на подобен морално остарял препарат, който на всичкото отгоре и съвсем не е безвреден, при наличието на поне няколко модерни алтернативи, при които и страничните ефекти са по-малки и липсва риск за тези, които го приемат, е тотална глупост.

 

Или аматьоризъм.

 

Още повече, че именно станозолът е сред анаболите, които най-дълго остават в организма и съответно шансът да бъдат открити е най-голям. Защото периодът, в който състезателят „свети“ за допингченгетата, е доста продължителен.

 

Всичко това навежда на мисълта, че употребата е по-скоро безумна самодейност, отколкото организирано действие на спортно-техническия щаб на националния отбор.

 

Към който повече от година най-после има и лекар – Любомир Петров. Защото ми е изключително трудно да повярвам, че през 2021 година е възможно, който и да било спортен лекар, да потвърди употребата или да даде точно станозолол па плувец. След като преди половин век и не само тогава са го взимали щангисти, а по-късно и лекоатлети и колоездачи.

 

Защото плуването глобално съвсем не е най-чистият спорт. Но плувците съвсем не са най-мускулестите спортисти – напротив.

 

Да се гадае кои са уличените е неморално, неправилно и в крайна сметка е против разпоредбите на Световната антидопингова агенция (WADA). Която съвсем правилно изхожда от презумпцията за невиновност на уличените до потвърждаването на положителния резултат от втората проба. Затова няма да го направя и аз.

 

Само ще кажа, че най-големите звезди на българското плуване, които тренират у нас – Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, бяха проверени от допингченгета на WADA през януари.

 

И резултатите явно са били отрицателни, защото оттогава мина много време. Третият с норматив „А“ за олимпийските игри е Антъни Иванов, който учи и тренира в САЩ.

 

Затова доста по-вероятно е да става дума за други състезатели от националния отбор. Но нищо няма да е сигурно докато не излязат вторите проби на уличените.

 

Ако приемем, че употребата на пещерния станозолол е безумие от гледна точка на модерното спортно възстановяване, то натежава версията, че става дума за глупава самодейност.

 

Но това няма как съвсем да свали отговорността от хората, които ръководят националния отбор – най-малкото поради липса на достатъчно ефективен контрол какво и кога приемат някои от най-добрите български плувци.

 

Повече яснота със сигурност ще има когато станат ясни имената на прегрешилите – дай Боже втората проба да се окаже отрицателна. Но ако тя е отрицателна имената най-вероятно няма да бъдат обявени, защото няма да има нарушение. От WADA има практика да се обявяват само положителните резултати. Защото за останалите е ясно, че са отрицателни.

 

Да се надяваме, че очертаващото се сериозно олимпийско участие на българското плуване в Токио, няма да бъде накърнено. И както се казва – поуките да остават за всички.

 

Но петното върху родното плуване към момента е сериозно.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: допинг, плуване
КоментариDelfina

Спринт
Други новини