БГ EN

Здравко Баблаков: Всеки гледа да си измие ръцете с нас

Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu
23-02-2021 17:30 | Рая Иванова, sportal

 

Още един от тримата национални състезатели по плуване, които са дали положителни допинг проби за станозолол, Здравко Баблаков говори ексклузивно пред Sportal.bg. Другите двама са Благой Панайотов и Светлозар Николов. Баблаков има има покрит норматив “Б” на 100 метра бруст за Олимпийските игри в Токио.

"За себе си, дори и за другите две момчета, мога категорично да кажа, че нито един от нас не е употребявал забранени субстанции. Освен витамините от националния отбор, никой от нас не е взимал нищо друго. Всичко са ни давали от националния отбор", заяви великотърновецът пред Sportal.bg.


"В този ден тестваха само нас тримата, но по тази логика трябва да са и останалите състезатели. Засега сме само тримата. Предполагам, че за другите няма да се вземат мерки да се изследват или да дадат допинг проба. Не знам как да определя нещата. Още от 2020 г. съм подписал договор за централизирана подготовка с националния отбор. Прибирам се за по една седмица и пак се връщам на лагер. Лишавам се от супер много неща, не мога да се видя със семейството си - целият този труд, който сме положили тези 11 години, другите повече. Това просто е необяснимо. Това е неописуемо. Не знам какво да си мисля, какво да правя, какви решения да взимам. Даже не знам как да обясня", добави Баблаков.

Според него кариерата му вече е приключила, тъй като го грози наказание от 4 години: “Доста неща ще се променят за тези 4 години, дори и да тренирам. Всеки спортист ще го разбере. Няма как да продължа напред. Гледам да не мисля за случилото се, да се концентрирам повече върху училището, защото май месец има матури. След това ще кандидатствам за студент някъде и евентуално след това да си продължа бъдещето напред.”

Баблаков е разочарован, че му се налага да се раздели със спорта по този начин: "Доста съжалявам. Никога през спортната си кариера не съм си помислял, че ще приключа с плуването по този начин. За мен това е неописуемо - просто нямам думи как да опиша случилото се. Доста различни неща слушах тези дни - всеки гледа да си измие ръцете с нас, защото е по-добре да изгонят трима състезатели, отколкото да “изгори” цялата федерация и целият отбор."

"Получих обяснения от Кристиян Минковски от рода, че анабол може да има в паста за зъби, протеинови барчета и т.н. Кой не е ял протеиново барче след тренировка. Това е нелогично обяснение. Няма как да стане. Абсолютно сигурен съм, че не съм взимал нищо друго - само витамини, които ми дават на лагер. Когато съм си вкъщи една седмица, се изчиствам от това и взимам нищо", каза още Баблаков.

Великотърновецът отправи съвет към бъдещите национали и плувци: "Искам да ги посъветвам никога да не се доверяват напълно на треньорите си. Колкото и да са тренирали, колкото и да са били заедно по състезания, по лагери - никога да не се доверяват напълно и винаги да знаят напълно какво приемат."

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Здравко Баблаков, плуване, допинг, скандал
КоментариDelfina

Спринт
Други новини