БГ EN

Спортното министерство иска разследване и наказания от плувната федерация

23-02-2021 18:41 | Димитър Василев

 

Министерството на младежта и спорта ММС настоява Българската федерация по плувни спортове да проведе цялостно разследване на случая, а виновните да понесат съответните наказания.

 

В становище до медиите от ММС съобщиха, че са информирани за трите положителни допинг проби, дадени от състезатели от националния отбор.

„От 2018 г. до момента процентът на положителни проби на национални състезатели по плуване е изключително малък.

 

За периода Антидопинговият център е провел 136 тествания, като от тях общият брой на положителните проби е 5, а 3 са на плувци от представителните ни отбори. Това показва, че не са налице системни нарушения на антидопинговите правила и няма създадена практика за употреба на забранени вещества в националния отбор по плуване“, се казва в становището.

 

В новия Закон за физическото възпитание и спорта, който е в сила от 18 януари 2019 г. за първи път е предвидена самостоятелна глава „Антидопингова дейност“, която задава основните рамки за регулация на тази дейност.

 

Именно с цел засилване на мерките за борба срещу употребата на допинг в административнонаказателните разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени имуществени санкции на спортните организации в зависимост от поредността на нарушението.

 

Водеща роля в допинговия контрол, превенцията и борбата срещу допинга има Антидопинговия център.

Центърът осъществява дейността си самостоятелно, в сътрудничество с останалите национални и международни институции и организации, имащи отношение към превенцията и борбата срещу използването на допинг. 


От 1.01.2021 г. са в сила изменения в Закона за физическото възпитание и спорта и нова Наредба за антидопинговата дейност в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021 и Международните стандарти към него.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, допинг, БФПС
КоментариDelfina

Спринт
Други новини