БГ EN

Всички плувни национали на допинг тест, събират се на лагер в понеделник

Снимка: Ивелин Солаков
Снимка: Ивелин Солаков
26-02-2021 14:35 | Василен Димитров

 

Всички плувни национали ще бъдат подложени на допинг проверка. Това обяви председателят на БФПС Георги Аврамчев на пресконференция в пресклуб „България”.

Ще бъдат изследвани и всички витамини и добавки, които са приемали състезателите от представителния тим.

 

Генералният мениджър на отбора Кристиян Минковски обяви, че плувците се събират в понеделник (1 март) на столичния басейн „Диана“.

Не коментира темата дали има отказали да се явят на лагер сбора.

Първата работа на екипа му ще е да успокои състезателите. Не изключва да бъде потърсен и спортен психолог.

 

„БФПС взе решение да предостави на Антидопинговата агенция всички хапчета, които са давани. Ще искаме всички състезатели от националния отбор да бъдат тествани. Спирам да давам каквито и да е пресконференции и да говоря пред медиите, докато не излязат резултатите. Когато станат ясни, ще излезем и ще видим кой какво е правил”, коментира Аврамчев.

 

“Говори се за оставки, за затвор. Вече ни осъдихте. Ако сме виновни, ще си понесем вината. А ако не – всеки ще си понесе последствията.

Корабът на плуването доста се разклати. Пожелавам на всички наши спортисти да преодолеят шока от тази ситуация. Да стиснат зъби и заедно ще изправим кораба. Надявам се след излизането на резултатите, с нас или без нас, че плуването ще продължи в правилната посока. Препоръчвам да нашите спортисти да бъдат много внимателни, докато им се вземат тези проби“, допълни Аврамчев.

Вероятността проблемът да е в добавките е много малка пък заяви лекарят на националния отбор д-р Любомир Петров. Категоричен е, че във федерацията никога не е обсъждано да се дават забранени препарати на състезателите.

„Насоката е изцяло друга - към чисти спортно-състезателни резултати. Чакаме всички изследвания и смятам, че те ще покажат истината. Ако има някакви проблеми в добавките, готов съм да си понеса отговорността. Ако се установи замърсяване на препаратите, това ще е смекчаващо вината обстоятелство и ще настояваме състезателите да бъдат оневинени или да получат по-малки наказания”, каза Петров.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, допинг, Георги Аврамчев, БФПС
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини