БГ EN

Георги Аврамчев: Не може национали да говорят през медиите за своя треньор, доктор и ръководители

Георги Аврамчев. Снимка: LAP.bg
Георги Аврамчев. Снимка: LAP.bg
26-02-2021 15:57 | Sportal

 

Председателят на на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев е притеснен за националните състезатели по плуване след положителните проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Според него целият скандал ще се отрази много негативно на отбора, който се готви за олимпийските игри в Токио по-късно през лятото.

“Нашите състезатели са сринати без да имат никаква вина, а очакване от тях след 5 месеца да имат силни резултати. Как от най-успешната федерация станахме най-лошата федерация. Вече не чета медии, защото всички знаещи и незнаещи започнаха да се упражняват върху нас. Преди една седмица какво говориха – отворете последното интервю да Йосиф. Той се отказа от Швейцария, за да плува при този треньор, да се готви при този доктор. Как плувците да мечтаят”, коментира Аврамчев н апресконференция в Пресклуб “България”.

 

“Само преди по-малко от месец в тази зала със същите тези хора ние изпратихме 2020 г. като една от най-успешните за българското плуване. С хиляди рекорди, с три покрити “А” норматива за участие на Олимпийските игри, с няколко покрити “Б” норматива, всичко беше цветя и рози. Всички очаквахме да дойде Олимпиадата и да имаме достойно представяне на българските плувци. За пет дни от най-добрата федерация, от спорта с най-голяма развитие, с медали от европейски и световно първенство, всичките тези хора станахме злодеи, хора, които биха позволили да дават забранени стимуланти на свои състезатели. Как се стигна до това? Всички хора, които ни упрекват, от миналато, къде бяха те досега? Моят гръб е широк – аз мога да си отида и днес.  

 

Фактологията е следната – за година и половина от 200 или 150 дадени проби, всички са отрициталени. Имаме три положителни проби и това е проблем.

 

Хората, които отговарят за витамините, никога не са давали и никога няма да дават забранени стимуланти. Аз вярвам на нашите плувци, но вярвам и на доктора, и треньора. Няма ръководител, доктор или треньор, който да върви срещу състезателите.

 

Проведохме разговор с момчетата, защото те започнаха да търсят вината в нас. Започнахме да си говорим чрез вас, медиите. Не може състезатели и плувци на българския национален отбор да говорят през медиите със своя треньор, своя доктор и с нас като ръководители. Нещата се изкривяват. Никога не сме си гозволявали да даваме забранени средства. Никога тези момчета не са взимали този анабол, но фактът е друг – има три положителни проби.

 

Извикахме вчера състезателите на разговор, защото на мен ми е обидно да си говорим през медиите. Максимално се опитахме да им обясним как са нещата. За съжаление тези момчета са “изгорели” . От федерацията ще опитаме да разберем откъде идват нещата, за да бъдат оневинени или наказанието да бъде по-малко. Няма федерация, която да върви срещу своите състезатели. Вярвам на тези момчета и не вярвам, че те умишлено са тръгнали срещу федерацията. Може би от шока, но искам да разберете, че нашият шок е не по-малък.

В един момент пускам телевизора и ме изкарват най-големия манипулатор, измамник и т.н. Може ли президент на федерация да манипулира тези проби и да определя кой да ходи на допинг проби и кой не? Никога не съм го правил и никога няма да го правя. Не може бивши състезатели да се включват и да намесват предишния старши треньор и починали хора. Къде бяха те до неделя вечерта”, каза още Аврамчев.

 

Остро срещу ръководството на федерацията се изказаха бившите национални състезателки Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, както и много други.

 

“В понеделник към 10 часа разбрах, че трима състезатели са положителни – знаех кои са имената. Но не мохех да обявя имената преди Антидопинговата комисия да ги обяви. Аз спазвам правилата.

 

От началота на месец януари са напраени 2 допинг проби на Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов от УАДА , които са отрицателни.”

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, допинг, Георги Аврамчев, БФПС
КоментариDelfina

Спринт
Други новини