БГ EN

Стефан Георгиев: Такъв скандал в плуването не е имало!

Стефан Георгиев - крайният вляво. Евгени Цеков, Sportsgallery.eu
Стефан Георгиев - крайният вляво. Евгени Цеков, Sportsgallery.eu
27-02-2021 12:16 | bTV

 

Стефан Георгиев е един от знаковите треньори в българското плуване. Той е първият български финалист на европейско първенство при мъжете (Виена 1974 г.), а днес се занимава с подготовката на младежи, тръгнали по неговия път.

 

През школата на Георгиев е преминал и Йосиф Миладинов - един от най-добрите млади плувци у нас в момента, който вече си осигури квота за олимпийските игри в Токио през 2021 г.

За това скандалните разкрития на bTV, че трима от националния отбор - Светлозар Николов, Благой Панайотов и Здравко Баблаков, са уличени в употреба на забраненото архаично вещество станозолол, го изненадва.

"Такъв скандал в нашето плуване не е имало през всичките 50 години, в които се занимавам аз", заяви Георгиев пред bTV.

Той е категоричен, че употребата на този анаболен стероид, широко разпространен през 60-те години на ХХ век, не може да помогне на плувците. Дори напротив.

"За мен е учудващо и аз съм шокиран, че на трима души по едно и също време им се взимат допинг проби, които се оказват положителни за едно архаично вещество, измислено през 1962 г.

Така наречената "стромба". Обикновено този стероид повишава силата, но оттам самият мускул става различен. И става така нареченото "удървяне", както му казваме ние. По-лесно се уморява и не би трябвало да даде високи резултати на дълги разстояния", разсъждава Георгиев, който познава от деца и тримата уличени национали.

Георгиев коментира, че всеки съвременен лекар би постигнал подобен ефект с комбинация от разрешени вещества.

 

Тримата плувци отрекоха категорично, че са взимали веществото "на своя глава" и разкриха, че приемат само дадените им от селекционера Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров вещества. А те се разпределят в пластмасови чашки, като бройката може да надхвърли 30.

"Тези медикаменти, добавки въобще не са евтини. Горе-долу, за един състезател от средно ниво му трябват между 300 и 500 лв. за възстановяване на месец", заяви треньорът.

Той не изключва варианта веществото да е попаднало в пробите на плувците от трета страна.

"Освен да е някаква диверсия, злоба, зложелателство. Все пак нашата федерация вече имаме 3 квоти за олимпийските игри, което за плуването е много голям успех при огромната конкуренция в цял свят!", заяви той.

Георгиев е категоричен, че скандалът може да сложи край на кариерите на тримата уличени, тъй като ги грози наказание от 2 до 4 години.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Стефан Георгиев, допинг, скандал
КоментариDelfina

Спринт
Други новини