БГ EN

Адаптацията за Велков в Испания продължава

Алекс Велков с Андрей Демирев. Снимката е след мача в Памплона на 20 март: Навара-Сан Фелиу 12:9
Алекс Велков с Андрей Демирев. Снимката е след мача в Памплона на 20 март: Навара-Сан Фелиу 12:9
21-03-2021 23:08 | Андрей Демирев

Състезаващият се в Испания Алекс Велков все още се намира в период на адаптация в една много различна и много по-взискателна от физическо, техническо, тактическо ниво водна топка и това изисква доста време, може би две години.

 

За 206-сантиметровия ватерполист на Сан Фелиу е трудно да се ориентира в коренно различната обстановка, непознат език, да усвои нови навици на живот и т.н.  Истинско предизвикателство, което приема смело и с желание. Трябва му време, за да се адаптира, но върви по правилния път.

 

Велков играе като централен защитник, със задача освен опазването на центровете, да ги отвежда когато отборът му овладее топката в най-отдалечената точка на игралното поле за да ги измори. Рядко го гонят - по един-два пъти най-много на мач. Това е добър атестат за неговия пост.

 

В атака не поема отговорността, с която се нагърбваше в КПС Варна. Шутира рядко. Има други задачи са подсигурява и асистира.

 

Мисля, че все още приносът му в атака не е достатъчен, но той не е от играчите, призвани да завършват атаките. Вкара гол от зона човек повече на гредата, както за купата, така и в първенството.

 

 

Обикновено играе над половината от времето, ала снощи в Памплона го пускаха изненадващо малко.

 

Сутрин тренира със Сабадел, които са професионалисти, а вечер със Сан Фелиу - аматьори. И двамата му треньори твърдят, че е много добре разположен за тренировки, че е любознателен и попива всичко, което му се каже. А това е основа за добро развитие.

Съотборниците му твърдят, че има добро бъдеще.

 

Това от което се нуждае най-много Алекс Велков е тактически зрялост. Тя не се постига лесно. Понякога губи поглед върху топката в борбата с мощните тук центрове и не успява да намери най-точната позиция и те се възползват да му спечелят позицията към топката.

 

Тази ориентация по отношение център-топка е това върху което трябва да работи много. Иначе физически (особено) и технически качества.

Алекс е само на 19 години, не е на 27 и има време да преодолее тези тактически недостатъци и да се приравни към тукашните стандарти. Например другият защитник в Сан Фелиу му отстъпва много физически, но е минал през Центъра за високо спортно майсторство, където ги тренира Свилен Пиралков и е много добре тактически подготвен.

Така, че търпение с Алекс, нужно му е време. Най-важното е отношението му към тренировките, желанието му научи, голямото му внимание към съветите, които му дават. Това тук го оценяват и споделят с мен треньорите и съотборниците му.

 

 

В момента отборът на Алекс - Сан Фелиу е на последно място в Дивисион де Онор. Без спечелена точка. Нервността, която естествено е обзела отбора не е разбира се най-подходящата обстановка за развитие на един играч, но вярно е също така, че от загубите се учи най-много.

Последният отбор от Почетната дивизия не изпада директно, а ще играе квалификации с първия класиран в Първа дивизия, което дава шансове на този отбор от сателитния на Барселона Сан Фелиу де Йобрегат да се задържи в испанския елит въпреки и като последен в класирането.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Александър Велков, Испания
КоментариDelfina

Спринт
Други новини