БГ EN

Андрей Демирев гори във водата и на 70!

29-03-2021 22:01 | Димитър Василев

 

Андрей Демирев – посветил целия си съзнателен живот на плувните спортове – като състезател, треньор, съдия и журналист празнува юбилей.

Чукна 70 години, но не му бихте дали повече от 60.

Изглеждащият с поне десетина по-млад Демирев с нестихващ ентусиазъм продължава да пише дописки и очерци за BGswim.com от Испания.

Отразявал е за медията световни и европейски първенства в сините спортове.

На широката спортна публика е познат с коментарите зад микрофона на БНТ на големите футболни форуми.

За журналистическата си работа е награден от Испанската федерация по плувни спортове.

 

Като плувец Андрей Демирев започва да тренира през 1959 г. под ръководството на великана Стефан Попов-Замората, при децата, а при юношите при Светослав Дочев. Градски шампион е за юноши младши възраст на 200 м гръб.

Кариерата си на ватерполист започва в ЦСКА през 1965 г. (юноши мл. с наставник Иван Ковачев-Дембо). После продължава в Спартак (юн. старша при Христо Червенков-Мукаши), национален отбор за юноши (тр. Никола Нанов-Пашата и Червенков), Левски-Спартак мъже (тр. Йосиф Йосифов, Георги Петров, Кирил Божков и Орлин Костов). Като студент в Москва играе в Динамо (Московска област) и АЗЛК Москвич, заедно с вратаря легенда Евгений Шаронов.

 

 

В Испания е треньор на Аскарча (Билбао) и Депортиво (Билбао) в течение на 20 г.

 

Съдия в България 10 години и три международен.

 

В Испания свири в първенството на страната цели 15 сезона. След това е делегат-оценител на националната лига за същия период от време.

 

Демирев съдийства и на европейско за ветерани в Кран Словения 2018 и взе участие в отбора на Депортиво (Билбао) в първенството за ветерани на Испания.

 

Екипите на BGswim.com, сп. „Плуване &Водна топка“ и асоциацията на българските плувци честитя юбилея на нашия приятел Андрей Демирeв! Бистра и огнена вода, Андро! 

 

 

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Андрей Демирев
КоментариDelfina

Спринт
Други новини