БГ EN

Асът в джудото Ивайло Иванов: Следвай мечтите си, за да не те преследват после те

30-03-2021 18:58 | BGswim.com

 

Всеки треньор и сериозен състезател може да заимства от другите спортове, за да вдига нивото на целите си. Неслучайно в много от плувните програми на американските университети във физическата подготовка са включени прийоми от бойните изкуства. Плюсовете на азиатските школи от възпитателна, философската и психологическа гледна точка дава в епизод 7 на студиото „Ще се срещнем на върха“ звездата на българското джудо, както и една от надеждите ни за медал на олимпийските игри в Токио Ивайло Иванов.

 

Седмият от Рио 2016, втори в Европа и притежател на стотици медали от международни състезания разказва пред треньорите на НСК Олимп (Сф) Емил Милков и Николай Моллов защо правилното хранене е един от ключовете към успеха. Ивайло Иванов разкрива как бащинството му помага в спорта и с какви примери възпитава синовете си. На какви житейски уроци го е научило джудото и японската нация.  

 

 

Храната прави борбата

Иванов сам готви шампионското си меню. Прави го на лагерите на Белмекен, където признава, че рядко стъпва в ресторанта. Има котлон и тиган в стаята си на високопланинската база. Набляга на рибата. Съветва да не се смесват мазнините с въглехидратите.


„Ставам в 6 часа сутринта и преди физзарядката си правя храната, рибата. След това ям. Готвя си сам храната, за да мога да поддържа килограмите за тренировка, за да се чувствам добре и да мога после да сваля лесно състезателното тегло – 81 кг. В същото време трябва съм същата сила, която имам на 90 кг“, разкрива звездата в джудото ни.

 

За него е грешно и вредно да се яде един път на ден и то обилно. Самият шампион се храни по 5-6 пъти на ден. Така организмът обработва по-лесно и бързо консумираното.

 

Съветва да не се смесват въглехидратите с мазнините. „Тогава организмът трупа мазнини, защото много по-бавно усвоява. За да е правилно храненето, трябва ние да си го готвим или да внимаваме какво ядем навън, допълва Иванов. - Да се избягва белият хляб, сладкото, пърженото. Те са тежки за организма“.

 


Децата са като ластик

Приготвяйки шампионското си меню, Иванов е запалил по кулинарията по-големия от двамата си сина. Категоричен е, че с примера си родителите трябва да учат децата си как да се хранят правилно. Същото важи и за съня. Ляга си с тях в 21:30-22:00 ч.  

 

„Децата са като ластик, който трябва хем да се опъва, но и да не се прекалява, за да не се скъса. Като спортист съм свикнал да имам контрол, да има мачкане. В крайна сметка обаче като родител с такъв подход можеш да нараниш детето си. И това ще остане за цял живот. По един или друг начин ще го върне, ще избие. И няма да си даде сметка. Ще стане шеф и ще мачка подчинените си“, допълва Иванов.

Джудото като учител на всички спортове

Иванов признава, че дължи изключително много на джудото не само в спортно, но и в лично-нравствено отношение. На 13 години напуска родната Монтана, за да може да продължи походът към върха. 

 

„Можеше да стана гамен, като други спортисти. Можех да лъжа родителите си, че всичко е наред, но бях мотивиран и имах цел. Даде ми ги джудото. То учи да бъдем уважителни към каквото и да е. В Япония, откъдето произлиза джудото, независимо дали си олимпийски шампион и неколкократен световен, трябва да уважаваш треньора си, по-възрастните. В България не е така за жалост. А трябва да уважаваш дори по-нисшите от теб, обяснява с респектираща за своите 27 години шампион. -

В материалния свят трябва да си помагаме. Днес имаш - утре не. Такъв е кръговратът на живота. Днес някой може да няма, но да е по-амбициозен и утре да бъде на твоето място.


Когато влезеш в залата, винаги се покланяш. Когато започне схватка с конкуренцията, винаги се поздравяваме. След схватка колкото и да си сърдиш, съдията държи да благодариш реално на твоя партньор в срещата.


 Как се справя с неуспеха

 

„Зависи от загубата. Дали съм ощетен. Дали губя от собствените си грешки. Винаги обаче обвинявам себе си за каквито и да е ощетявания. Опитвам се да се мотивирам от загубата. Трябва да тренирам повече в залата, да бъда по-добър от противника, за да успея. Да не позволявам на съдията да ме ощети. Грешките ме мотивират. Търся искрицата отново да се запаля. Да търсим сили в малките неща, за да гоним целите си. От вуйчо ми съм научил, че трябва да следваш мечтите си, за да не те преследват после те“, смее е Иванов.

 

Колко тежи медалът?

 

„Който се е раздавал на максимум в спорта, дори да не му се е получило, със сигурност ще му се получи другаде. Изградил е качествата. Той ще бъде също толкова непримирим, когато се захване с нещо друго. Ще продължи да дълбае. Ако не успее, ще успее в нещо друго“, надъхва младите Иванов, който се подготвя за медали на три фронта тази година – на европейско и световно първенство и олимпийските игри в Токио.


Образователното предаването „Ще се срещнем на върха” се излъчва два пъти в месеца ( през една седмица) в сряда вечер от 20:00,  на живо в канала ни във ФБ:

https://www.facebook.com/nskolimp и Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos , където зрителите може да задават своите въпроси към нашите гости като коментари под Live видеото.

 

Социални мрежи:  


Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCy1yle5LNbo-BdfAgtKPtJQ/videos  

Facebook: https://www.facebook.com/nskolimp

Website: http://www.pluvane.com

Instagram: https://www.instagram.com/nskolimp  

 

Минали предавания:

Еп. 1 „Ще се срещнем на върха” с Йордан Йовчев:  595s">

 

Еп. 2 „Ще се срещнем на върха” с Нешка Робева:

8mqnZzF8">

 

Еп. 3 „Ще се срещнем на върха” с Антъни Иванов:

3s">


Еп. 4 „Ще се срещнем на върха“. С проф. Юлиан Карабиберов:


 

Еп. 5 „Ще се срещнем на върха“. Със Станка Златева:

 

Еп. 6 „Ще се срещнем на върха“. С Румяна и Свилен Нейкови.----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: НСК Олимп, Ще се срещнем на върха, Ивайло Иванов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини