БГ EN

Георги Аврамчев: Няма забранени вещества в добавките, федерацията изчисти името си

Снимки: Тони тончев
Снимки: Тони тончев
09-04-2021 12:31 | bTV

 

Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев обяви, че няма наличие на забранени вещества в добавките, които бяха дадени за допълнително изследване след трите положителни проби за станозолол на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

 

На извънредна пресконференция той заяви категорично, че БФПС е свършила работата си и е изчистила името си. След повторното тестване на всички национали, няма положителни проби за допинг.

„Получи се много неприятен инцидент в плуването. Смея да твърдя, че сме единствената федерация, която предприе действия всички състезатели да са на допинг контрол и всички добавки да бъдат изследвани.

Пробите бяха изследвани в австрийска лаборатория. Резултатите са такива - в добавките няма наличие на забранени вещества. Ние ползваме добавки от три водещи фирми. Аз знаех, че добавките ще бъдат отрицателни. Допинг пробите на всички, които са били на лагерите на националния отбор, са с отрицателни резултати", каза Аврамчев на извънредната пресконференция.

"Според нас, това което обещахме, ние го направихме. От тук нататък българската федерация изчисти името си и ние вече не сме страна по този конфликт. Това не значи, че няма да окажем пълно съдействие на уличените състезатели. Ние нямаме нито възможности, нито капацитет от тук нататък да направим какво и да било. Никога не са давани и никога няма да бъдат давани забранени средства на нашите състезатели.", категоричен е шефът на родното плуване.

 

 

Мениджърът на националния отбор Кристиян Минковски не смята, че трябва да валят оставки във федерацията след положителните проби. „Не сме давали добавки, които са замърсени. Не виждам каква отговорност искате да поемаме", заяви Минковски.

 

 Лекарят на националите Любомир Петров не вижда какво повече може да се направи, за да се избегнат подобни скандални ситуации в бъдеще.

„Можем да направим това, което и до сега. Обучения по допинг на всички състезатели, непримиримост към допинга и сериозни сертификати за добавките“, коментира Петров.

"Доста сериозно се коментираше темата с чашките. Това можем да променим - на всеки плувец ще му се дава по схема самостоятелно с шишенца, кутийки. Винаги всеки с яснота е знаел какво взима. Никой никога не е каран насила да взима нещо. Нашите състезатели са наели адвокати, предоставили сме им цялата информация", продължи Аврамчев.

"Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали тези вещества в пробите. Ние не сме давали, състезателите твърдят, че не са взимали. Не искат да се отварят Б-пробите. Ние продължаваме с нашето проучване, има си специализирани органи, които да разследват. В България това е Антидопинговата агенция. Има насрочена дата за изслушване на състезателите, ние сме готови да се явим на това изслушване, след което ще бъде обявено и наказанието."

"Когато фактите са налице, няма какво хипотетично да разследваме. Докторът никога не е давал станозолол. Хипотези много, има и друга хипотеза, че състезателите на своя глава са взимали. Те твърдят, че не са, аз им вярвам. Но фактът е, че е открито в техните проби. Няма плувец, защитаващ българския флаг, който да е отказал да се яви на допинг контрол", каза още Георги Аврамчев.

 

 

Междувременно продължава кампанията по набиране на средства в подкрепа на тримата уличени плувци.

 

Начини за предоставяне на помощта:

 
1. Лично на тримата плувци или на техните родители по места.
2. Лично на Иво Павлов или Борис Божилов
3. На банкова сметка: Райфайзенбанк , BIC: RZBBBGSF , IBAN: BG91 RZBB 9155 4051 3629 02 - Борис Петров Божилов с обяснение - " за тримата плувци" !
4. По "Изипей" на името на Антоанета Атанасова Божилова- с обяснение - " за тримата плувци" !

П.П. Всеки нов превод ще бъде отразяван публично във фейсбук групата: Родители и ентусиасти за Плуване - РЕП.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: плуване, допинг, Георги Аврамчев, Кристиян Минковски, БФПС
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини