БГ EN

Епитропов близо до квотата, Петкова с нов рекорд в САЩ

Диана Петкова. Снимка: Ивелин Солаков
Диана Петкова. Снимка: Ивелин Солаков
11-04-2021 11:09 | Василен Димитров

 

Любомир Епитропов отново беше много близо до четвъртата българска олимпийска квота за плуването ни, стъпвайки на подиума на силния турнир на голям басейн в Мишън Виехо, Калифорния. Диана Петкова направи национален рекорд.

На състезанието от веригата Pro Swim Series Епитропов регистрира на коронната си дисциплина 200 м бруст време 2:10,85 мин, което е на 5 десети от квотата за Токио (2:10,35 мин.).

Шампион в Мишън Виехо  стана Ник Фин с 2:09,73 мин.

Преди Коледа Епитропов атакува на два пъти олимпийския норматив "А" на държавния шампионат в София, единият в извънредно плуване. Тогава студентът в университета на Тенеси подобри националния си рекорд на 2:10,57 мин.

По думите на личния му треньор Николай Вакареев (Вихрен, Сандански) Епитропов е бил по-подготвен за стотака, където направи поправка на върховото постижение. Ще атакува норматива на европейското първенство в Будапеща през май, а ще се прибере в България в началото на месеца.

Диана Петкова подобри националния си рекорд на 200 м съчетано, плувайки за 2:16,46 мин. Студентката в Алабама влиза с четвърто време на финал „Б“.

Националният рекорд на възпитаничката на Ботко Трендафилов (Спринт, Пловдив) е 2:16,8 8 мин., постави го на 11 юли 2020 г. в Бургас.

Олимпийският норматив „А“ е 2:12,56 мин. Петкова обаче се е концентрирала върху 100 м бруст, където е близо до целта.

Междувременно най-бързият мъж на планетата във водата Каелъб Дресъл понесе загуба на 50 м св. стил. Победи го с три стотни (21,80) бразилецът Бруно Фратус, който започнал да се изостря в последния момент за турнира в Мишън Виехо, за да спечели квота.

Дресъл остана втори с 21,83 сек.

 

Резултатите ТУК

 

Олимпийските нормативи ТУК


----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: Любомир Епитропов, Диана Петкова, Токио, олимпийски норматив
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини