БГ EN

Антидопинговата агенция изслуша тримата плувци

23-04-2021 16:05 | 24 часа

 

Процедурата, през която трябва да минат хванатите с допинг трима български национали по плуване - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, стигна до последния се етап.

 

Тримата минаха второто изслушване. То се състоя в нашата Антидопингова агенция. Именно оттам взеха пробите, които се оказаха положителни.

 

Проверката бе направена по време на лагер на националния отбор на Белмекен през януари. На 22 февруари стана ясно, че в организмите на Николов, Баблаков и Панайотов е установено наличието на анаболния стероид станозолол.

 

Тримата национали първо бяха изслушани от ръководството на плувната ни федерация. Момчетата още преди това обявиха, че са невинни и никога не са вземали на своя глава някакви препарати, а само това, което им е давано в националния отбор.

 

Впоследствие Николов, Баблаков и Панайотов ангажираха адвокатска защита. Плувците отказа отваряне на “Б” пробите. В почти всички случаи те винаги потвърждават първоначалния резултат.

 

След изслушването в Антидопинговата ни агенция остава последното.

 

То ще бъде проведено от дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет. Именно тя ще трябва да реши какво ще стане с националите.

 

Те са заплашени от наказание да се състезават за 4 г. Негово официализиране ще означава почти сигурно край на кариерите им.

 

Наложеното наказание от дисципа на БОК ще бъде изпратено до Световната антидопингова агенция (WADA). Оттам трябва да обявят дали са съгласни с наложените санкции.

 

Междувременно продължава кампанията по набиране на средства в подкрепа на тримата уличени плувци.

 

Начини за предоставяне на помощта:

 
1. Лично на тримата плувци или на техните родители по места.
2. Лично на Иво Павлов или Борис Божилов
3. На банкова сметка: Райфайзенбанк , BIC: RZBBBGSF , IBAN: BG91 RZBB 9155 4051 3629 02 - Борис Петров Божилов с обяснение - " за тримата плувци" !
4. По "Изипей" на името на Антоанета Атанасова Божилова- с обяснение - " за тримата плувци" !

П.П. Всеки нов превод ще бъде отразяван публично във фейсбук групата: Родители и ентусиасти за Плуване - РЕП.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: допинг, Здравко Баблаков, Светлозар Николов, Благой Панайотов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини